Михаил Лебедев от Центъра по молекулярна диагностика в Москва заяви,

...
Михаил Лебедев от Центъра по молекулярна диагностика в Москва заяви,
Коментари Харесай

Влажният пясък: развъдник на бактерии

Михаил Лебедев от Центъра по молекулярна диагностика в Москва съобщи, че пясъкът по плажовете край реките и езерата съставлява удобна среда за размножаване на микроби и бактерии. В края на краищата той никога не се обработва с дезинфекциращи средства. 

След като попаднат в организма ни през дребните ранички по кожата, тези микроби и бактерии заплашват да ни заразят с най-разнообразни паразитни заболявания и да доведат до микоза и кандидоза.

Според Лебедев най-опасен е влажният пясък. Когато е изсъхнал и парещ обаче, рисковете са по-малки (макар и да съществуват). Ето за какво не е целесъобразно да се заривате с пясъка или да строите пясъчнифигури. 

Ако почивате на плажовете край реки и езера, може да се болестите с най-различни инфекции. В пясъка живеят най-обикновените патогенни гъби, глисти и бактерии. Спорите на гъбите проникват елементарно в стъпалата, които са се накиснали добре във водата.

Друг публикуван проблем, обвързван с къпането, е появяването на сърбеж. Причината за това са церкариите – личинки, паразитиращи в кръвта на водоплаващите птици и дребните гризачи, които попадат във водата дружно с изпражненията им. Тези микроорганизми се закрепват за кожата на индивида и проникват в нея, като отделят необикновен секрет. Това провокира алергична реакция, кожата се зачервява, появяват се обриви и стартира мощен сърбеж. Церкариите населяват в застояла вода, само че могат да попаднат в морето, в случай че то е нечисто от битови боклуци или в него се влива река.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР