Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз, който пое по

...
Михаил Горбачов, последният лидер на Съветския съюз, който пое по
Коментари Харесай

Горби - свой сред чужди, чужд сред свои

Михаил Горбачов, последният водач на Съветския съюз, който пое по пътя на радикалните промени, довели до края на Студената война, промени посоката на конкуренцията в нуклеарното въоръжаване и отслаби контрола на Комунистическата партия с вярата да избави затъващата руска страна, само че вместо това я тласна към колапс, написа в. " Вашингтон пост ". През 1985 година той бе определен да управлява страна, затънала в социализъм и в една потискаща развиването идеология. В рамките на шест години на  спонтанни тактики и все по-смели опасности Горбачов отприщи потока на големи промени, които в последна сметка унищожиха стълбовете на страната, разяснява изданието.
Исторически промени, които се изплъзнаха от надзор
Промените, които провокира Горбачов за по-малко от 7 години на власт, бързо се изплъзнаха от надзор и доведоха до разпадането на властническата руска страна, до освобождението на източноевропейските нации от съветското владичество и до края на десетилетията на нуклеарна борба сред Изтока и Запада, написа в. " Вашингтон таймс ". Много от измененията, в това число и разпадането на Съветския съюз, нямат нищо общо с трансформацията, която Горбачов е предвиждал, когато стана руски водач, показва изданието. В края на ръководството си той беше безпомощен да спре вихъра на смяната, която беше породил, написа вестникът. И въпреки всичко Горбачов може би е оказал по-голямо въздействие върху втората половина на 20-ти век, в сравнение с която и да е друга политическа фигура, заключва изданието.

В чужбина Горбачов е приветстван като воин, написа в. " Ню Йорк таймс ". За Джордж Кенан, бележит американски посланик и откривател на Съветския съюз, Горбачов е " знамение ", човек, който вижда света подобен, какъвто е, без да е омаян от руската идеология. Но за мнозина в Русия провокираните от Горбачов разтърсвания бяха злополука, отбелязва вестникът. Широко публикувано става мнението, че на свободни избори Горбачов би могъл да бъде определен за президент на всички места другаде, с изключение на в Съветския съюз, показва нюйоркското издание.

Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики донесе свободата на източноевропейските нации, които дълго време бяха под неговия властнически надзор, само че пося и безредните разделения и съюзи, които сега се експлоатират за непровокираната война на Русия в Украйна - първия кървясъл спор на европейския континент след края на Втората международна война, разяснява в. " Ню Йорк пост ". Сегашният засилен авторитаризъм на Москва и репресиите против свободата на словото, съчетани с ескалиращите западни наказания против Русия и внезапно увеличаващото се наличие на НАТО, доведоха до това, интернационалните водачи да приказват намерено за " нова Студена война ", а самият Горбачов да счита, че делото на живота му е било унищожено от президента Владимир Путин, прибавя изданието.

Животът на Горбачов след отдръпването му от властта се характеризираше с обиколки за изнасяне на лекции на Запад, писане на публикации и книги и другарство с интернационалните високопоставени персони, които го уважаваха и му се възхищаваха, в това число някогашната английска премиерка Маргарет Тачър, разяснява в. " Уолстрийт джърнъл ". У дома той остана настрана от политиката и видя по какъв начин доста от демократичните промени, на които беше сложил начало, като да вземем за пример свободни избори и свободна преса, бяха размити, показва вестникът.

До последния си ден Михаил Горбачов живееше в двойствена действителност - обичан и възхваляван във Вашингтон, Париж и Лондон, само че поругаван от болшинството руснаци, които в никакъв случай не му простиха за разтърсванията, провокирани от неговите промени, написа английското издание " Гардиън ". Политиката му на " публичност " даде на руснаците немислими до тогава равнища на независимост, само че за мнозина ръководството му ще остане в историята с последвалия трагичен спад на виталния стандарт, разяснява вестникът.

По всички справедливи критерии Горбачов се провали в кариерата си на политик и приключи дните си като разочарована, маргинализирана фигура, написа в. " Телеграф ". И въпреки всичко, в случай че не беше той, Съветският съюз можеше към момента да съществува, регистрира вестникът. В този смисъл кариерата му би трябвало да бъде оценена като извънредно сполучлива, разяснява английското издание. Голямата подигравка се състои в това, че Горбачов не се е стремил нито към рухването на комунизма, нито към разпадането на Съветския съюз, само че все пак на Запад го възприемат като воин, защото съумя да реализира и двете, заключва " Телеграф ".
Живееше в давност вкъщи, Путин унищожи промените му
Италианският в. " Република " разгласява серия от материали, отдадени на Горбачов, в които наблюдава осъществените от него промени, напомня какво значат понятията " публичност " и " перестройка " и по какъв начин се разпадна Съюз на съветските социалистически републики. Вестникът напомня и, че в Берлин, когато се отбелязваше 25-ата годишнина от рухването на Берлинската стена, Горбачов произнесе тирада, в която предизвести, че светът е на прага на нова Студена война. Тогава той изрази и огромно безпокойствие поради проливането на кръв в Европа и Близкия изток и поради спирането на разговора сред великите сили, добавя изданието.

Пратеникът на италианското издание в Москва  Розалба Кастелети пък оповестява, че в началото в Москва малките екрани са пренебрегнали новината за кончината на Горбачов, а след това са почнали отрицателни и безпощадни мнения по него адрес. От страна на съветския президент Владимир Путин бяха поднесени ледени съболезнования. За Дмитрий Медведев протичащото се в този момент в Украйна се корени в дейностите на Горбачов. За съветския парламентарист Виталий  Милонов Горбачов е оставил по-лошо завещание от злополуката, породена от Хитлер. Но имаше и хора, които си спомниха, че Горбачов е дал независимост на руснаците, показва пратеничката на " Република " в Москва. 

Отиде си бащата на Перестройката в миг, в който съветската история беляза поврат на 180 градуса, разяснява в. " Стампа " в публикация, озаглавена: " Онази фантазия на Горбачов за мир, която Путин съобщи ", в която се прави паралел сред въжделенията за мир на Горбачов и протичащото се в Украйна в този момент. Всичко, което Горбачов построи или реализира в този момент е унищожено и отхвърлено, добавя вестникът.

Със публикации за достиженията на Горбачов и италианският " Кориере каузи сера " отбелязва кончината на руския водач. Вестникът напомня и любопитен миг по отношение на него.  През 1997 година Горбачов взе участие в реклама за " Пица Хът ", фамозната американска верига пицарии. Целта на това на пръв взор необичайно начинание е да се съберат пари за плановете на Горбачов в филантропичната сфера и сферата на опазването на околната среда. " Понякога няма нищо по-добро за обединяването на хората от една хубава топла Пица Хът ", е паметната фраза в рекламата.

Пораждащ удивление на Запада, Горбачов живееше в съвсем цялостна анонимност в Русия от излизането си от политическия живот през 1991 година, отбелязва френският в. " Монд ". Връх на парадокса беше, че този проектант на доближаването сред Изтока и Запада съблазняваше тълпите в Европа и предизвикваше в същото време равнодушие вкъщи. В Русия допитване, оповестено през 2017 година от института " Левада " сподели, че единствено 7 % от интервюираните изпитват почитание към последния руски водач и нобелов лауреат за мир. Изданието отбелязва, че Горбачов е обърнал тил на неблагодарната Москва, като е отпразнувал 80-ия годишния си празник през март 2011 година в " Албърт Хол " в Лондон вместо в столицата на родината си. Да се оцени ролята на Горбачов е въпрос на география, написа още вестникът. В Европа и Съединени американски щати той ще си остане асоцииран със доближаването сред Изтока и Запада, с края на съветско-афганистанската война, с обединяването на Германия, с полъха на свободата, който стартира да духа над пандиза на народите. В Русия, в постсъветската епоха мнението за него обаче е напълно друго. Горбачов това е хаосът, който последва рухването на една империя, това е носталгията по изгубената империя. Русия на Владимир Путин възприема разпада на Съюз на съветските социалистически републики като резултат от капитулацията на Горбачов пред Запада, разяснява " Монд ".

Повече стратег, в сравнение с пълководец, Горбачов, този някогашен апаратчик мечтаеше за един социализъм с човешко лице, само че упорствайки с реформирането на Съюз на съветските социалистически републики, пренебрегвайки нациите, той се отдалечи от аспирациите на народите, които самият той беше пробудил, показва френският " Фигаро ".

Последният руски водач се опита с политиката си на перестройка да модернизира една парализирана страна. Любимец на западняците, нобеловият лауреат за мир Горбачов след рухването на Берлинската стена можа единствено да бъде очевидец на разпадането на комунистическата система, отбелязва " Либерасион ". Никой не е оракул в личната си страна. Със сигурност това е годно за последния водач на Съюз на съветските социалистически републики. На Запад той е уважаван поради това, че постави завършек на Студената война и на комунистическия режим, без да е имал такова желание. В Русия той е ненавиждан поради същите аргументи. Наричаният в родината си гробар на Съюз на съветските социалистически републики, Горбачов е упрекван, че я е продал на американците, до момента в който руските жители прекарваха живота си в безкрайни опашки, с цел да се снабдят с артикули от първа нужда, показва изданието. 
" Ако не беше той, светът през днешния ден щеше да бъде различен "
Заемал от 1985 година поста общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз, Горбачов още тогава предприе огромен опит да реформира руската политическа система, икономическия модел и обществената сфера, влезнал в историята и в езиците на доста нации като перестройка, отбелязва " Росийская газета ".

Московският официоз помества и публикации на Горбачов, които е отпечатвал през последните години. Ето няколко цитата, изнесени в заглавия: " Не бива да се свеждат резултатите от перестройката до разпадането на Съюза " ; " Време е Западът да се откаже от опитите да изолира Русия " ; " Отношенията сред Руската федерация и Съединени американски щати са в остра рецесия. Трябва да се направи първата крачка! " ; " Налага се усещането, че светът се готви за война ".

По време на ръководството му, " до момента в който демократичната част от обществото се радваше на демократизацията, гласността, анулацията на цензурата и другарството със Запада, стопанската система на страната вървеше към крах, а политическите свободи, получени от републиките (в СССР), доведоха до междуетнически спорове, междукланова битка за власт и кървави въоръжени конфликти ", пише  " Известия ".

Грешките на перестройката провокираха провал на политическия курс на Горбачов. Но той се обърна към обществото, изпитало нравствен ентусиазъм към промени, и това остана неповторимо. Не бе повторено. Неговите приемници деловито трансфораха този ентусиазъм във власт и благосъстоятелност за себе си; много бързо си направиха извода, че е по-добре да ръководят това същото общество в ръчен режим, установи във " Взгляд " политологът Фьодор Лукянов.

Михаил Сергеевич изигра специфична роля в ориста на човечеството. Горбачов е по-мащабен от някой елементарен властник модернизатор. Той е цар - бунтовник, появил се като че ли отникъде. Помните ли? Той се появи в оня миг, когато изглеждаше, че безизходната, гадна, задушна непоклатимост към този момент е непобедима. Ако не беше той, светът през днешния ден щеше да бъде различен, написа наблюдаващ на " Комсомолская истина ".

Напуснал Кремъл 30 години преди гибелта си, Михаил Горбачов бе обект на голям брой похвали, само че и на ругатни. Хвален бе основно за външната си политика - тя отдалечи ненапълно страната от ръба на пропастта, на който двете тогавашни суперсили балансираха, и унищожи политическата взаимозависимост на Централна и Източна Европа от Съюз на съветските социалистически републики, в това число посредством обединяването на Германия. Но той бе и хулен поради същата тази външна политика - упрекваха го, че е склонил да бъде изгубена руската сфера на въздействие, надали не е основал предпоставки за разширението на НАТО на изток, показва " Комерсант ". 

Вестникът припомня по какъв начин Горбачов отговаряше на тези обвинявания - в смисъл, че основаните от Съветския съюз в Източна Европа структури, измежду които Варшавският контракт, бяха непокътнати на практика до края на ръководството му, " по тази причина разширението на НАТО просто бе отвън подтекста и стана допустимо едвам след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, което той се опитваше да не допусне ".

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР