Миграцията на значителна част от българските граждани е причината да

...
Миграцията на значителна част от българските граждани е причината да
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Поне четирима ще бъдат народните представители от вота в чужбина

Миграцията на забележителна част от българските жители е повода да има все по-голям брой секции в чужбина. Това съобщи доцент доктор Наталия Киселова, специалист по конституционно право в предаването " Лице в лице " по bTV.

Тази година ще имаме сред 750-800 секции отвън страната. Рекорд спрямо предходни избори. Миналата година една от политическите партии предложи и беше изменен Изборният кодекс. Очакваме след тези избори да се сътвори 32 изборен регион. Това планува и Изборният кодекс на база преброяването. Проблемът е, че не се планува какъв брой ще са мандатите в този нов регион. Ако предходните години тези изборни региони са били 5, в този момент са 9. Можем да забележим стопяване на популацията по две аргументи миграция или отиване от този свят. Концентрацията на популацията е София, Варна, Бургас, посочи доцент Киселова, представена от novini.bg.

Според законодателството минималният брой на мандатите във всеки регион би трябвало да е четири. Киселова уточни, че в този момент се чака най-малко четирима депутати да се избират от чужбина, само че е допустимо броят им да е повече. Конституционалистът добави, че въпросът ще породи напрежение.

Според нея идващия парламент би трябвало да направи промени в Избирателния кодекс.

Централната изборна комисия е гледала обновени данни на популацията, с цел да може да дефинира мандатите. Изкривяването ще бъде по-голямо в по-малките области Видин, Монтана, Ямбол. Разград. Нормално е, когато популацията се стопява да се вижда през гласоподавателите описи, сподели още специалистът по конституционно право.

По думите и методът, по който се сформират описите отвън страната е много по-либерален, до момента в който в България при гласоподаване се следи прецизното съблюдаване на правилото за местоживеене на гласоподавателят по непрекъснат или краткотраен адрес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР