Миграцията на вълци от района на Чернобилската авария може да

...
Миграцията на вълци от района на Чернобилската авария може да
Коментари Харесай

Чернобилски вълци може да разпространят радиоактивни гени в Европа

Миграцията на вълци от региона на Чернобилската повреда може да популяризира мутирали радиоактивни гени из Европа, заяви "Дейли мейл ", представена от Българска телеграфна агенция.

Учени от университета в Мисури записаха първия случай на вълк, напуснал рамките на неразрешената зона от 4300 квадратни километра в Чернобил.

След повредата в електроцентралата Чернобил през 1986 година, изоставеният от хората регион се трансформира в дом на доста диви животни, измежду които рисове, мишки, глигани и коне. По думите на ръководителя на проучването доктор Майкъл Бърн популацията на сивите вълци в зоната е над седем пъти по-висока от тази в прилежащите региони.

Учените са наблюдавали придвижването на 14 сиви вълци, като са им сложили каишки с джипиес. Те са открили, че един от тях е минал 300 километра оттатък неразрешената зона.

Изследователите прецизираха, че не се знае дали животните са инфектирани с радиация. Според тях обаче този случай на миграция "повдига въпроса за евентуалното разпространяване на мутирали в резултат на радиацията гени измежду животинските популации в незамърсените региони ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР