Мигранти, заловени в Бургас поголовно са вписвани в официалните регистри

...
Мигранти, заловени в Бургас поголовно са вписвани в официалните регистри
Коментари Харесай

Стражарска марка, бум, печат: „Астрални близнаци“ тръгват от България със златни билети към Европа

Мигранти, хванати в Бургас поголовно са вписвани в формалните регистри у нас с като астрални близнаци - с една и съща рождена дата. Проверка на Дарик откри, че съгласно документите, близо 1/3 от бежанците са „ родени “ на 1 януари. Анализ на извадка единствено за последните два месеца - от 1 август до 30 септември т..г. в Бургас разкрива, че от 185 чужденци разпитани пред съдия- 49 са се появили на бял свят на една и съща дата, в един и същи град в Сирия-процент, прекомерно висок, с цел да се изясни със статистическа неточност. Изследванията демонстрират самобитен „ бейбибум “ в Сирия в първия ден на 1996 година, тогава едновременно, на едно и също място, са се „ родили “ към 20 % от арестуваните у нас.. Оказва се, че „ всеобщи раждания “ имало и на 1 януари 2002 година Сред множеството изпъкват и два прелюбопитни случая- един от бежанците е вписан с рождена дата – 30 февруари 1994 година, а различен безусловно е изпреварил времето сии бил плануван за раждане на 1 януари 2087 година

Тези невероятни съвпадения, отразени в регистрите в страната ни-външна граница на Европейски Съюз се разкриват на фона на фрапантния скок в бежанския напън по граничната вадичка, все по –агресивно настъпващите мигранти по балканския маршрут, макар опитите на управляващите у нас за отпор и заявеното стягане на контрола по всички равнища в Министерство на вътрешните работи.

Председателят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов предизвести, че поради неналичието на точност и дефекти в общоприетите оперативни процедури за инспекция и определяне на самоличността на арестуваните, влизащи незаконно в страната ни през границата с Турция, десетки каузи за трафик на мигранти могат да бъдат минирани.

Според статистиката, от началото на годината досега в съда са прегледани 31 наказателни каузи за незаконно подкрепяне на чужденци да обитават в страната ни. 77 са наложените ограничения за неотклонение, а общо 1152 са откритите мигранти. В Бургас 28 са наказаните за трафик на хора. Оправдани няма.

И до момента в който на манифактурен принцип се регистрира геометрично повишаване на резултатите в делата за противопоставяне на трафика /в общия случай, завършили със съглашения и условни присъди/, пред Дарик ръководителят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов подчертава върху значим проблем, който не попада в формалните статистика – неналичието на съответен механизъм за определяне на действителната идентичност на чужденците, хванати у нас. Това, съгласно специалистите, освен заплашва обезпечаването на ефикасен трансграничен продан на информацията, само че може да се трансформира и в риск за целия Европейски Съюз, защото по пътя към мечтаната Европа, страната ни се трансформира в първи пункт на общността за снемане на информация от пристигналите бежанци.

А всеобщото регистриране на „ астрални близнаци “ в бланкетните заявления, отваря необятно вратите за поредност от измами. И дава опция за легитимация на анонимни лица, чиито генезис се приема на сляпо доверие. Очевидно недовиждане има и при установяване на действителната им възраст.

Фрапантен е казусът в Бургас от август т.г., при който се оказа, че пълнолетният Омар Аднан, упрекнат за гибелта на двама служители на реда се изправи на правосъдната пейка като дете на 15-години, съгласно регистрите в отдел „ Миграция “. Със тези погрешни за възрастта си данни той е обитавал и в центъра за бежанци в Харманли.

Поради неналичието на каквито и да е документи са идентичност, бежанците биха могли и сами да изберат своя татковина. И то напълно публично в дадения им за попълване формуляр. Друг е въпросът, че този документ се легализира и при следващо изявление с миграционните служби. А полученият статут у нас е и „ златния билет “ за Европа, която не подлага на подозрение снетите в България първични данни.

Така да вземем за пример, представящи се за сирийци, е допустимо в действителност да са мароканци, иракчаните – да се окажат тунизийци, а в същинско тестване за географските знания, може да се трансформира въпросът с какъв генезис може да реши да се означи сомалиец.

В сферата на догатките, оттатък прецизната писмен знак на закона, е дали подсъдими и очевидци от купищата каузи за мигранти, влизат в правосъдна зала с подправена идентичност..

„ Ако пристигна някой и разгласи, че се споделя с имената на президент на западна страна, ние ще го записваме по този начин. Говорим за неуместна постановка- наказателни каузи се водят въз основата на заявления, при това- в нея са вписват данните, които самото лице разгласи. А това не са обстоятелства. Влизаме в залата и разпитваме някой, без да знаем, дали този човек фактически се споделя по този начин, дали въобще е на тази възраст, дали е с такива роднински връзки. А по този начин ние нарушаваме закона, тъй като съгласно нашето законодателство въобще не е планувана неналичието на идентификация “, отбелязва Евгени Узунов.

Съдебната система е в незнание и за предишното на подсъдимите, което е доста значителен детайл от следствието, поради конфликтните региони от които идват. Не е известно дали измежду тълпите бягащи от ужасите на войната и стопански мигранти, не са съумели да се промъкнат и радикалисти

„ Не знаем имат ли трафикантите предходни осъждания, какъв им е правосъдния статус, с цел да можем да преценим каква е публичната им заплаха, тъй като може те да са в някаква формация “, уточни ръководителят на Районния съд в Бургас.

Пропуски при регистрацията на бежанците има и на лингвистично равнище. В Бургаска област преводачите от арабски езици са едвам трима. „ Преди години, когато стартира мигрантския взрив, имаше езиково проучване, защото не бяха необичайност случаите, при които представящи се за ливанци, говореха редки сирийски диалекти. Че има нещо неправилно в цялото може да откри единствено умел арабист “, разкри Евгени Узунов. По думите му със засилващия се мигрантски напън ще се наложи да се потърси помощ от лингвистите на Българска академия на науките.

От Бургас, ръководителят на Районния съд моли за повече точност при регистрацията на пристигналите у нас бежанци, както и усилването на интернационалния продан сред институциите, което да даде акуратност при идентификацията.

Само по този начин ще се подсигуряват правата и на участниците в процеса, и на българските жители. Възможно е, уточни Узунов, правосъдната система да се сблъска със обстановка в която, при разглеждането на делата са позволени съществени процесуални нарушавания. Това от своя страна би могло да докара до анулация на присъди, освобождение на наказани и краткотрайна прошка.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР