Миете си зъбите два пъти на ден, посещавате редовно зъболекаря

...
Миете си зъбите два пъти на ден, посещавате редовно зъболекаря
Коментари Харесай

Навиците, които най-много вредят на зъбите ни

Миете си зъбите два пъти дневно, посещавате постоянно зъболекаря и даже почиствате междузъбните пространства с конец и изплаквате устата си със специфична течност. Браво - тъй като съвсем 1 милион българи въобще не си мият зъбите! Данните за устната хигиена в България са тревожни. Един от всеки пет не си мие зъбите даже един път дневно, съгласно изследване, извършено през май 2021 година

Въпреки това, даже и да не сте в тази " скандална " група, можете да загубите здравите си зъби. Ето 5-те навика, които повреждат най-вече зъбите ви съгласно Международната стоматологична асоциация. Правите ли едно от тези неща? 

1. Гризане на ноктите

Продължителният напън и дисторция на челюстта по време на " буйни сесии " на гризане на ноктите може да докара до нейната дисфункция. Освен това, като постоянно държите пръстите си в устата си, рискувате появяването на инфекции и улеснявате навлизането на микроби и паразити в тялото ви.

Как да спра да си ръфам ноктите? Лосионите за нокти с горчив усет, понижаване на напрежението и слагането на реалистични цели за перфекционистите могат да оказват помощ. Също по този начин е добра концепция да наблюдавате събитията, при които гризате ноктите си. Психолог също може да помогне.

2. Използване на зъбите за... отварачка

Зъбите не са ножици, окачалка, отварачка или лешникотрошачка. Дъвчете единствено храна със зъби, вместо да чупите ядки или да държите чанта с хранителни артикули или други предмети, когато и двете ръце са цялостни. Тези привички могат да счупят зъб, да наранят челюстта или инцидентно да погълнете нещо, което е по-добре да не се гълтам. Така че, използвайте чук за чупене на ядки, ножица за рязане и в случай че ръцете ви са цялостни, просто оставете нещо настрани. Зъбите ви ще ви благодарят.

3. Скърцане със зъби и притискане на челюсти

Събуждате ли се заран с възпалена челюст? Или може би стискате зъби, когато работите напрегнат? Стискането на челюстта и скърцането със зъби предизвикват напукване на зъбите, отчупване на емайла и болежка в ставите и мускулите на челюстта. В такива обстановки си коства да инвестирате в специфична зъбна шина, носена през нощта, която освен предотвратява протриването и напукването на емайла, само че и отпуска мускулите на челюстта. Имате ли този проблем? Освен това ограничете дъвките.
 Съвети за полагане на подобаващи грижи за чувствителни зъби Съвети за полагане на подобаващи грижи за чувствителни зъби
Изпитвате ли дискомфорт, когато пиете кафе, ядете гореща чорба или леден сладолед, или даже дишате леден въздух? Понякога миенето на з...

4. Кубчета лед в устата

Довършвате ли напитката си с лед и отпивате ли последната глътка дружно с леда в устата си? Лош табиет! Ледът, удрящ зъбите, може да повреди емайла. Освен това някои хора стартират да го дъвчат, вместо да смучат. Обикновено тогава ледът се счупва, само че има риск зъбът или пломбата да се счупят. Затова помислете дали " играта " с леда си коства.

5. Постоянно хапане и отпиване

Хапвате или пиете нещо от самото начало и няма и час без дъвчене и преглъщане? Лошо е освен за фигурата, само че и за зъбите. Давате на бактериите в устата си безконечен ваучър. И вие се излагате на кариес и неприятен мирис. Затова пийте вода вместо сокове или газирани питиета, яжте не по-често от на всеки три часа и най-добре е да изплакнете устата си с вода за уста или даже елементарна вода след хранене.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР