Microsoft получи зелена светлина за най-голямата сделка в гейминг индустрията.След

...
Microsoft получи зелена светлина за най-голямата сделка в гейминг индустрията.След
Коментари Харесай

Рекордна сделка в гейминг индустрията: Microsoft купува студиото зад Call of duty за близо 70 млрд. долара

Microsoft получи зелена светлина за най-голямата договорка в гейминг промишлеността.

След близо две години и първичен отвод, антимонополната комисия във Англия позволи на Microsoft да придобие Activision Blizzard против 69 милиарда $.

Това е най-голямото придобиване в историята на промишлеността на видеоигри.

Мегасделката беше оповестена преди близо две години, само че беше подложена на съществено наблюдаване от страна на антимонополните регулатори на Съединени американски щати и Обединеното кралство поради опасенията, че може да навреди на конкуренцията на пазара на видеоигри.

Един от главните съперници на договорката беше Sony. Компанията създава Playstation и e главният съперник на Microsoft (Xbox) в конзолните игри.

Опасенията на Sony бяха, че с придобиването на Activision Blizzard (студиото стои зад едно от най-популярните заглавия във видеоигрите - Call of Duty), Microsoft може ограничи поредицата или някои от основните функционалности в игрите, единствено за Xbox.

Интересът към Call of Duty не е инцидентен. 10 дни след стартирането на последната част от поредицата през 2022 година, Call of Duty: Modern Warfare II генерира доходи от над 1 милиарда $. През ноември се чака и премиерата на идната част от поредицата.

С утвърждението на договорката от антимополния регулатор на Англия отпада и последното затруднение пред мегасделката. Преди това, федерален арбитър в Съединени американски щати също постанови, че тя може да бъде финализирана.

Според Microsoft, един от главните претекстове зад договорката е желанието на компанията да навлезе в пазара на мобилни игри, а Activision Blizzard стои и зад едно от най-популярните заглавия за мобилни устройства, а точно Candy Crush.

Британската „ Би Би Си “ отбелязва, че поглъщането бележи голяма смяна в промишлеността за видеоигри, защото в допълнение бетонира позицията на Microsoft като хегемон в областта на гейминг промишлеността.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР