Microsoft обяви, че работи върху амбициозен проект, който трябва да

...
Microsoft обяви, че работи върху амбициозен проект, който трябва да
Коментари Харесай

Microsoft с амбиция да направи процеса на гласуване по-сигурен

Microsoft разгласи, че работи върху упорит план, който би трябвало да направи процеса на гласоподаване по време на избори сигурен и елементарен за одитиране, като записва бюлетините в криптирана форма, тъй че да могат да бъдат проверявани дълго време по-късно. Инициативата на софтуерния колос незабавно провокира интерес у два от трите съществени снабдители на изборни технологии в Съединени американски щати, като те към този момент са изразили подготвеност да употребяват софтуера с отворен код в своите системи за гласоподаване.

Microsoft създава софтуера дружно с основаната в Орегон компания Galois, която и преди този момент работи по основаването на първообраз на сигурна система за гласоподаване по контракт с организацията за разработка на високи технологии към Пентагона - DARPA. Името на системата е ElectionGuard и би трябвало да бъде налична още това лято, оповестиха от Microsoft. Очаква се нейният дебют да бъде по време на общите избори в Съединени американски щати през идната година.



Главният изпълнителен шеф на компанията, Сатя Надела, разгласи самодейността в понеделник, по време на конференция на разработчиците в Сиатъл, разяснявайки, че въпросният програмен продукт ще помогне " да се модернизира цялата изборна инфраструктура на всички места по света ".

Към момента в Съединени американски щати три малко известни в световен мащаб локални компании управляват към 90% от пазара на съоръжение за избори и от дълго време са обект на рецензии за ниски равнища на сигурност, остарели технологии и незадоволителна бистрота към метода на действие на системите за гласоподаване.

Софтуерът с отворен код всъщност е по-сигурен, защото елементарно може да бъде одитиран от външни специалисти, само че до момента се неглижира от преобладаващите на пазара снабдители. Сега обаче, откакто компания като Microsoft застава зад сходна самодейност, нищо чудно скоро да станем очевидци на гражданска война в метода на осъществяване на избори.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР