Microsoft губи пари, като предлага абонамент за своята AI-услуга GitHub

...
Microsoft губи пари, като предлага абонамент за своята AI-услуга GitHub
Коментари Харесай

Microsoft губи повече от $20 за всеки платен абонамент на ИИ-асистента GitHub Copilot

Microsoft губи пари, като предлага абонамент за своята AI-услуга GitHub Copilot единствено за $10 на месец, като действителните разноски надвишават $20 на консуматор. Този случай е единствено върхът на айсберга в комплицираната стопанска система на изкуствения разсъдък, където разноските за съоръжение, сила и програмен продукт са непостижимо високи. Компанията към този момент търси способи за оптимизация, в това число и преразглеждане на ценовата си политика и въвеждане на по-рентабилни решения.

В началото на 2023 година The Wall Street Journal към този момент писа за казуса с рентабилността на ИИ за софтуерните колоси, в това число Microsoft, Alphabet, Adobe и AWS (Amazon Web Services). Особено внимание притегля обстановката с Microsoft и тяхната услуга GitHub Copilot, налична посредством абонамент за $10 на месец. Въпреки партньорството с OpenAI и съществуването на повече от 1,5 милиона консуматори, услугата остава нерентабилна.

Действителните оперативни разноски за някои консуматори могат даже да доближат към $80 на месец. Услугата, чиято цел е да помогне на програмистите да основават и преработват код, е доста известна, само че високите оперативни разноски на Microsoft слагат под въпрос нейната дълготрайна доходност. Перспективите за смяна на тази обстановка значително зависят от вероятното понижаване на цената на изчислителните запаси.

AI е ресурсоемка технология, която изисква обилни вложения освен в хардуер, само че и в разработка на програмен продукт, както и в сила. Тези разноски, както демонстрира практиката, не постоянно се изплащат, изключително в началните стадии на създаване на артикул или услуга.

За да реализира доходност, компанията обмисля разнообразни тактики. Един от препоръчаните разновидности е увеличение на цените на софтуера и услугите, основани въз основата на AI. Твърди се, че и Microsoft, и Гугъл възнамеряват да таксуват в допълнение по $30 за достъп до AI-функциите като част от техните корпоративни софтуерни пакети.

Компаниите също обмислят потреблението на по-малко мощни, само че по-рентабилни AI-решения. Например, вместо най-новата версия на GPT-4, може да се употребява модела ChatGPT 3.5, в случай че дава отговор на условията на избрани задания. Това разрешава намаляването на разноските без забележителна загуба на качеството.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР