МФ януари тази година извади какви приходи е събрало и

...
МФ януари тази година извади какви приходи е събрало и
Коментари Харесай

Василев: Ако искате да откраднете няколко милиарда от бюджет, трябва да кажете на хората, че е зле и е страшно

МФ януари тази година извади какви доходи е събрало и в случай че погледнем приходите от Данък добавена стойност, те са със 100 млн. по-малко от приходите от Данък добавена стойност, които бяха събрани предходната година. Това съобщи някогашният министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

Трябва да са с 300 млн. повече, уверен е Василев. Миналата година сме събрали 1,5 милиарда Данък добавена стойност за януари, имаме 16% инфлация, 4% растеж на стопанската система. Нищо да не бяха оправили, трябваше да се вдигнат с 20% приходите, да имаме 1,8 милиарда ние имаме 1,4 милиарда Заши има 400 млн. несъбрано Данък добавена стойност? Това нещо дава отговор като стойности дори съвсем едно към едно към това, което заварих аз като влязох като длъжностен министър. Това са едни чадъри и едни огромни компании, които не внасят Данък добавена стойност, добави Василев.

Това демонстрират числата. 2021 година събрахме 18% повече налози, в сравнение с беше планувано. 8 милиарда лева повече налози влязоха в хазната. Когато се потегли откъм огромните компании, започнаха да се ревизират, внезапно хазната се изпълни. Това, което виждаме сега, е, че няма проблеми с разходната част в бюджета, тъй като Брутният вътрешен продукт, което се възнамерява е по-високо от това, което ние октомври месец показахме в нашите прогнози, акцентира Василев. В момента се възнамеряват 182 милиарда Брутният вътрешен продукт, 180 милиарда беше нашата прогноза, само че не се другар налози, съобщи Василев, той посочи, че не знае върху кои компании е комплициран чадър. „ Не мога да ви кажа кои са, защото не знам по какъв начин е работено. Но не е обикновено при 16% инфлация, 4% растеж на стопанската система, вие да имате спад в приходите от Данък добавена стойност. И в случай че се опитат да кажат, само че има понижени Данък добавена стойност ставки, понижената ставка по отношение на предходната година е една съществена на хляба. Данък добавена стойност на хляба не прави 400 млн. разлика, прави в най-хубавия случай 20 млн. разлика, сподели Василев. Ако не събираме налозите в страната, започваме да се връщаме към онази постоянна беднотия, която ни прожектираха 15 година – да гоним кокошкарите, да подвигаме непосредствено таксите на, примерно в този момент желаят да подвигат тол таксите на пътните компании. Защо няма пари в страната? Защото не ги събират. Нямаме пари, а имаме два пъти повече пари в сметката в Българска народна банка, на държавното управление и няма пари, обаче не си събираме налозите, сподели Василев. За разлика налога на физическите лица импортирания е с 23% нагоре. Как по този начин служащите внесоха 23% повече налог, а компаниите внесоха 10% по-малко налог от предходната година, попита Василев.

Не мисля, че има паника у госпожа Велкова, мисля, че както предходната акция, тъкмо по същото време 3 седмици преди изборите се изнесоха едни бомбастични цифри, че ще умрем зимата от мраз, че ще умрем от апетит, че ще бъде 7% дефицитът. Оказа се, че 3% завършихме недостиг предходната година, за свръхдефицит предупреждаваха и предходната година август. Оказа се, че не умряхме от мраз и апетит тази зима, оказа се, че сме първи по растеж на износа в Европейски Съюз, втори по растеж на индустриалното произвеждане в Европейски Съюз, оказа се, че имаме подобен растеж на Брутният вътрешен продукт, какъвто не сме виждали през последните 15 година на стопанската система, сподели Василев. И сме първи по растеж на заплатите в Европейски Съюз също по този начин, тъй като когато се понижиха цените на силата за бизнеса, за първи път българският бизнес плащаше газ под цените на тържищата в Европа, за първи път българският бизнес плащаше ток под цените на тържищата в Европа, успяхме да вдигнем заплатите на служащите и сега, не, че хората са трагично добре, само че ние минахме през една тежка инфлационна рецесия по целия свят и война на 300 км от нас, само че хората са една концепция по-напред от преди, акцентира Василев. Бизнесът се оправи доста добре.

По времето на ръководството на ГЕРБ цената от КЕВР за българската промишленост на газ е над борсовата в Европа. По време на нашето ръководство цената за българския бизнес е под борсовата цена в Европа, макар че Газпром ни спря газа и макар че имаше голяма рецесия, уточни Василев. Така че българската промишленост имаше по-конкурентна цена от европейските си съперници и надлежно можа да направи този растеж на производството и на износа, и да създадем най-голямото нарастване на заплатите в Европейски Съюз, безапелационен е Василев.

В момента имаме 16,4 милиарда фискален запас в края на януари и началото на февруари. Няма да се наложи да вземаме дълг от МВФ. Колкото се наложи да умираме от мраз през зимата, толкоз ще вземам и дълг.

Цените на електрическата енергия не са вдигнати, всички битови консуматори употребяват електрическа енергия на същите цени, на които ги употребиха и предходната година и обратно в случай че се върнем. Не единствено топлата зима, това, че промишлеността направи растеж, демонстрира къде е стопанската система действително. Това, че ще се наложи да вземаме дълг от МВФ или е непросветеност, или е неистина. Не единствено аз подсигурявам, че няма да се наложи дълг. Това се прави с цел да се изплашат хората и да им се каже, че най положителното в България е постоянна беднотия. Когато парите отидат в нарастване на заплати и пенсии, те не могат да се откраднат, в случай че желаете да откраднете няколко милиарда от бюджет, вие би трябвало да кажете на хората, че е зле и че е ужасно, с цел да може да не вдигнете пенсиите и заплатите, тъй като стартирате разплащания с съответни планове и възлагания, нормално се минава през строителството, само че не е наложително, уверен е Василев. Защо служебният кабинет ще замрази приходите, би трябвало да питате Радев, това не е правилно. Дайте явен бюджет с ясни параметри, сподели още Василев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР