Метростанциите Опълченска“ и Стадион Васил Левски“ скоро ще имат преградни

...
Метростанциите Опълченска“ и Стадион Васил Левски“ скоро ще имат преградни
Коментари Харесай

Слагат огради срещу самоубийци в метрото

Метростанциите „ Опълченска “ и „ Стадион Васил Левски “ скоро ще имат преградни уреди за обезопасяване на пероните. За пилотното слагане на преградите са определени точно тези две станции, тъй като те са натоварени, само че не са най-натоварените като „ Сердика “ и " Софийски университет Св. Климент Охридски “, изясни пред БНР шефът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев. Преграждането на метростанциите е наклонност от последните 10 години, разясни той.

Стойността на оборудването за всяка станция е 750 хиляди евро, технологията е корейска. След първите две станции следва монтирането на идентични загради на още 10. Така общо ще бъдат обезопасени 12 станции най-вече на първата линия на метрото, която е най-натоварена, посочи Братоев.

„ Струват си, тъй като човешкият живот няма цена. Целта е главно тази “, разяснява Братоев. От Столичния метрополитен стимулират построяването на защитните загради със честите нещастни случаи на рухване върху релсите през последните години, както и със случаи на самоубийци.

Срокът за довеждане докрай е краят на септември.

Новата, трета линия на софийското метро е напълно оградена, само че там влаковете са един вид. Преградите там са част от строителството на самата линия и от автоматиката на ръководство. Вратите на влака са по-тесни от отвора на преградата и влаковете ще стопират с акуратност до 20 сантиметра.

Когато влаковете по дадена линия са повече от един вид и разположението на вратите е друго, тогава се избира актуалният вид бариера за ограничение на достъпа до релсовия вид, какъвто се инсталира пилотно на " Опълченска " и „ Стадион Васил Левски “. Всички колони ще остават в „ мъртвите зони “, където няма порти, увери Стоян Братоев.

Третата линия ще разполага и с гумени гребени, които да „ обират “ дистанцията сред платформата на вагона и ръба на перона. Релсовият път по третата линия ще бъде и по-безшумен, тъй като там ще вървят влакове от ново потомство, изясни Братоев. По-старите генерации влакове са по-шумни, тъй като техните мотори са по-различни.

40 милиона евро коства построяването на 1 километър метро в София. За съпоставяне - 150 милиона е цената на километър за Европа, сподели още шефът на Столичния метрополитен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР