Методът „Кристелер”, сочен като причина за смъртта на родилката в

...
Методът „Кристелер”, сочен като причина за смъртта на родилката в
Коментари Харесай

Методът „Кристелер” при раждане – забранен в редица европейски държави, не и у нас

Методът „ Кристелер”, апетитен като причина за гибелта на родилката в Сливен, е неразрешен в редица европейски страни като Франция, Дания, Словакия и Испания, само че не и у нас.

Роднините на умрялата родилка от Сливен настояват, че лекарският екип е оказал напън върху корема ѝ или така наречен способ „ Кристелер”. Други родилки споделиха в обществените мрежи и във форумите, че са имали пострадвания по тялото след използването му.

Акушерката Йоана Станчева споделя, че методът може да бъде рисков. „ Вредите от неговото използване могат да бъдат скъсване на матката, на влагалището на дамата, отоци при бебето, също по този начин и емболия”, разяснява тя.
Родилка умря в сливенската болница, ден след раждане Ребрата й били счупени, бебето е с пострадвания по главата и ръката, настояват околните й
Според дългогодишния акушер-гинеколог доктор Валентина Григорова, която е почнала кариерата си в сливенската болница, притискането на корема на родилката може да се употребява, само че при избрани условия. „ Когато на бебето му остават 3 мм да преодолее бариерата на перинеума, тогава може да се подаде малко. Това не е грешка”, разяснява тя.

В страната ни липсва и настоящ медицински стандарт по акушерство и гинекология, който да подсигурява еднообразно отношение и качество на грижата в АГ отделенията в цялата страна.

За да има идентични практики във всички лечебни заведения акушерки упорстват за приемането на обединен стандарт. Такъв има написан, само че към момента не е признат. В него липсва обаче написан логаритъм за грижите при раждащите дами.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР