Метеорните потоци Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през

...
Метеорните потоци Геминиди и Урсиди ще достигнат своя пик през
Коментари Харесай

Падащи звезди: Ето кога ще е пикът на валящите Геминиди и Урсиди

Метеорните потоци Геминиди и Урсиди ще доближат своя пик през нощта на 13-14 декември и на 21-22 декември, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на Московския планетариум.    

Геминидите е измежду най-мощните годишни метеорни потоци. Тази година оптималната му интензивност ще бъде в нощта на 13-14 декември. Астрономите чакат до 150 " падащи звезди " на час.

" Метеорите на Геминидите са бели и ярки и могат да падат доста постоянно. Потокът не лети към Земята, а я настига, по тази причина скоростта на метеорите е ниска, към 35 км/сек ", прецизират от планетариума.

Областта от небето, от която наподобява, че дохвърчат метеорите (т.нар. радиант на потока), се намира в съзвездието Близнаци.  Източникът е обектът 3200 Фаетон , който учените характеризират като нещо приблизително сред метеорит и комета, отбелязва ТАСС.

Метеоритният поток Урсиди ще доближи оптималната си мощ през най-дългата нощ в годината - от 21 до 22 декември , когато настава зимното слънцестоене. Според прогнозите жителите на Земята ще могат да видят в небето до 10 " падащи звезди " на час. 

Радиантът им се намира в съзвездието Малка мечка. Потокът води началото си от кометата 8Р/Тътъл.

" Урсидите могат да се следят единствено в Северното полукълбо.  Потокът във връзка с скоростта на прекосяване на метеоритите е доста сходен на Геминидите, само че по своята бляскавост и периодичност - доста по-слаб. Скоростта на метеорите Урсиди е към 32 км/сек ", прецизират в Московския планетариум.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР