Металните решетки, монтирани от вътрешната страна на вратите на парадния

...
Металните решетки, монтирани от вътрешната страна на вратите на парадния
Коментари Харесай

Напрежение сред депутатите заради нови метални решетки в парламента

Металните решетки, инсталирани отвътре на вратите на парадния вход на Народното събрание, провокираха през днешния ден напрежение измежду депутатите.

От опозицията нарекоха тях и загражденията към постройката на Народното събрание " срам " и " знак на страха ".

Министерството на културата популяризира известие, в което написа, че Инспекторатът за запазване на културното завещание е направил незабавна инспекция по отношение на информация за " нерегламентирана интервенция по постройката на Народното събрание ".

Въз основа на откритото от инспекторите са формирани, оповестява още Министерството на културата, констативен протокол и " насилствена административна мярка за унищожаване на нерегламентираните монтажни действия по интериора на постройката на Народното събрание ".

Председателят на Народното събрание Никола Минчев даде обещание да направи инспекция по какъв начин се е стигнало до монтирането им.

Металните решетки зад вратите на Народно събрание са били сложени през уикенда. Депутатите схванаха за тях през вчерашния ден, на първото за седмицата пленарно съвещание. Реагираха през днешния ден.

Първи бяха " Възраждане ". Елена Гунчева прочете декларация от парламентарната естрада.

" Страхът на ръководещите от хората единствено месеци след избирането им във властта минава в нелогични и позорни дейности, които демонстрират само неустановеност и предпочитание за борба. Срамно е народните представители да се опасяват от народа си. "

От ГЕРБ се причислиха към настояването за премахването им. Според някогашния ръководител на Народно събрание Цвета Караянчева металните решетки са знак на страха.

" Страх от гласоподавателите, боязън, че тези хора, които бяха излъгани в тези няколко месеца, ще дойдат и ще потърсят сметка. Тези железни уреди ги виждахме по времето на Орешарски, в случай че си спомняте. Това, което желая да кажа на ръководителя Минчев, е: Махнете стоманените порти, махнете и стоманените заграждения. Те не ви трябват. Идете сред хората, разговаряйте. "

Минчев отхвърли паралела с времето на Орешарски, най-малко във връзка с външните заграждения.

" Не. Тогава допускам си спомняте, че те бяха непрекъснато сложени за много дълъг интервал от време, до момента в който тук това се случва единствено когато има проведени митинги, надлежно органите считат, че това е нужна мярка, с цел да се обезпечи сигурността на постройката "

Но за вътрешните решетки призна:

" За тематика сигурност не мога да се изричам, само че сигурно мога да кажа, че нито естетически, нито символно ми харесват, изрично ".

Минчев изясни, че загражденията са сложени по искане на НСО поради пробива в сигурността по време на митингите през януари. Не знае какъв брой коства на бюджета слагането им, само че оборудванията били аналогични с инсталираните през 2019 година в постройката на някогашния Партиен дом. Той не си спомня дали е подписал разрешението, само че увери, че е отхвърлил други оферти, с цел да се резервира образът и духът на постройката. И се закани:

" Сега ще ревизира къде кой се е подписал под докладна бележка, с цел да се стигне тъкмо до тези решетки ".

Проверката на ръководителя идва след незабавна инспекция на „ Инспектората за запазване на културното завещание ” на Министерството на културата, която постанови незабавното им премахване  от постройката със статут на недвижима културна полезност от национално значение. На законодателния орган ще бъде формиран Акт за административно нарушаване.

За Има Такъв Народ това е следващ образец по какъв начин Политическа партия вършат неща, за които съдружните им сътрудници не знаят. Тошко Йорданов:

" Много, доста неуместно нещо е да се сложат решетки на Народното събрание. В последна сметка, в случай че жителите дойдат да ни хвърлят един пердах, най-вероятно ще са прави. Ние не би трябвало да го обръщаме на централен софийски затвор. Ако желаят да ни сложат по едно номерче, да ни заградят плаца и да ни изкарат в почивката в единадесет и половина да обикаляме на слънце и в кръг. Колкото по-бързо ги махнат, толкоз по-добре ".

Този път към недоволството им се причисли и Христо Иванов от " Демократична България ", който изиска на председателски съвет идната седмица този въпрос да бъде разискван.

" Все отново става дума за сериозна интервенция в това по какъв начин наподобява Народното събрание. А това по какъв начин наподобява Народното събрание е народен знак. Посланието за досегаемост на Народното събрание е доста значима част от неговата концепция за представителност. Затова желая на председателски съвет да ги обсъдим тези неща по-внимателно ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР