Meta предупреди един милион потребители на Facebook, че са изложени

...
Meta предупреди един милион потребители на Facebook, че са изложени
Коментари Харесай

Meta предупреждава: Кражба на пароли грози един милион потребители на Facebook

Meta предизвести един милион консуматори на Фейсбук, че са изложени на видимо безобидни приложения за смарт телефони, предопределени за кражба на паролите им за обществената мрежа, оповестява " Франс прес ".

Досега за тази година Meta е идентифицирала над 400 " злонамерени " приложения, пригодени за смарт телефони със програмен продукт на Apple или Android и налични в магазините за приложения на Apple и Гугъл.

Директорът на отдела за битка със заканите Дейвид Агранович изясни, че въпросните приложения са включени в Гугъл Play Store и Apple App Store и са маскирани като редактори на фотоси, игри, VPN услуги, бизнес приложения и други помощни стратегии, с цел да подлъжат хората да ги изтеглят

Според екипа по сигурността на Meta приложенията постоянно изискват от хората да влязат с информацията от профила си във Фейсбук, с цел да употребяват обещаните функционалности, като при въвеждането им открадват потребителски имена и пароли.

Агранович уточни, че приложенията се пробват да подмамят хората да вкарат информацията си за вход по метод, който разрешава на хакерите да получат достъп до профилите им. Той добави, че един милион консуматори ще бъдат известени, че може да са изложени на тези приложения, само че акцентира, че това не значи, че те са били компрометирани.

Над 40% от изброените приложения на Мета са свързани с способи за редактиране или манипулиране на изображения, а някои от тях са толкоз елементарни на пръв взор, колкото потреблението на смарт телефоните, като фенерчета.

Имаме чувството, че този вид разработчици на злонамерени приложения се пробват да се насочат към голям брой услуги, означи Агранович и посочи, че основателите на приложения евентуално търсят пароли освен за сметки във Фейсбук.

Целта очевидно е относително случайна - да накарат хората да изтеглят приложенията по целия свят в опит да получат достъп до допустимо най-вече данни за вход, изясни той.

Meta оповестява, че е споделила откритото с Apple и Гугъл, които управляват какво се предлага в съответните им магазини за приложения и предложенията за инспекция на всеки от тях.

Гугъл твърди, че множеството от приложенията, за които е предизвестила Meta, към този момент са отстранени от магазина Play посредством нейните лични системи за инспекция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР