Местности в Източните Родопи според мюсюлманите в региона носят изцеление

...
Местности в Източните Родопи според мюсюлманите в региона носят изцеление
Коментари Харесай

Мистични местности в Родопите носят изцеление

Местности в Източните Родопи съгласно мюсюлманите в района носят излекуване от разнообразни болежки. Според българо-мохамеданите най-силна е чудотворната мощ на 6 май.

Джамиите и гробищата към Момчилград се считат за свещени и да се отсече дърво в този район е считано за грях. Според легендите тези места излъчват лечебна мощ и са мощни енергийни центрове.

Любопитна е историята на Дървената джамия край село Подкова. В нея се споделя, че дребният мюсюлмански храм е издигнат през 1428 година, като за градежа е употребен напълно дървен материал.

Джамията се назовава още Йеди къзлар джамиси или Джамията на седемте моми поради легендата, обвързвана с нея. Според преданието през Средновековието обичаните мъже на 7 девойки от района били призовани от турската войска преди да сключат брак.

Момичетата дълго чакали годениците си да се върнат, само че вместо това получили вестта за тяхната гибел на бойното поле. Почернени от тъгата дамите вземат решение да се отдадат на вярата, като построили Дървената джамия единствено за една нощ.

Всяка година на 6 май мюсюлманите се събират край тази джамия, като се четат разнообразни молебствия от Корана, а гостите се гощават с пилаф.

 Водопад

В непосредственост до Дървената джамия има и огромен бял камък, за който локалните споделят, че може да излекува всяка болежка. Недалеч от този камък – в региона на село Старейшино, се намира Пунар кая или Скалният бунар, за чиято вода се приказва, че е лековита.

В поверието се споделя, че с цел да се излекуват изцяло, вярващите би трябвало да оставят конец от дрехата си на един от храстите в близост, като по алегоричен метод остават заболяването на това място.

На 8 километра от Момчилград се намира местността Дамбалъ, която също е известна със своята лековита вода и от епохи притегля хора от България и прилежащите страни.

Вярва се, че тази вода може да лекува заекване, единствено в случай че хората се изкъпят в нея в нощта против 6 май, когато съгласно мюсюлманския календар е Хъдърлез – първият ден от новата година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР