Местните избори в Турция в неделя бяха конкурентни и дадоха

...
Местните избори в Турция в неделя бяха конкурентни и дадоха
Коментари Харесай

По-мако критики за свободата на местните избори в Турция

Местните избори в Турция в неделя бяха конкурентни и дадоха на жителите доста благоприятни условия, само че се организираха в " блестящо поляризирана среда "  и би трябвало да се направи повече, с цел да се подсигурява свободата на изложение, сподели европейска група наблюдаващи, представени от Ройтерс.

Турската съпротива записа впечатляваща победа над Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган на локалните избори, утвърждавайки се още веднъж като политическа мощ. Това означи най-тежкото проваляне за Ердоган и ПСР за повече от две десетилетия на власт и може да алармира за смяна в разделения политически пейзаж на страната.

" Изборният ден беше като цяло спокоен и проведен по професионален метод, с висока изборна интензивност, показваща мощна ангажираност на жителите към демократичните процеси ", сподели Дейвид Ерай, началник на задачата за наблюдаване на Съвета на Европа, на конференция в Анкара.

" Въпреки че приветстваме спортния темперамент на тези избори, както и това, че гласоподавателите можеха да избират сред доста варианти, можем единствено да отбележим, че локалните избори през 2024 година в Турция се организираха в мощно поляризирана среда и бяха единствено отчасти удобни за локалната народна власт ", сподели заместник-ръководителя на делегацията Владимир Пребилич.

Някои от дългогодишните опасения на Съвета на Европа по отношение на изборните практики на Турция остават неразрешени , добави Пребилич.

" В сходство с правилата на Съвета на Европа за народна власт, господство на закона и права на индивида, би трябвало да се направи повече, с цел да се обезпечи политическа и медийна среда, където има същинска независимост на изложение и рационална и добре прилагана рамка, следена от самостоятелна правосъдна система, " той сподели.

Критиците споделят, че държавното управление на Ердоган е заглушило несъгласието, ерозирало е правата на индивида и е сложило правосъдната система и други държавни институции под свое въздействие, обвиняване, отхвърлено от публични лица.

Преди изборите проправителствените медии отразяваха напълно ежедневните манифестации на Ердоган, като отразяването на акцията на опозицията бе лимитирано.

Наблюдателната задача се състоеше от 26 наблюдаващи от 16 европейски страни, които следиха процедурите по гласоподаване допълнително от 140 изборни секции, в това число в най-големите градове Истанбул и Анкара.
 Ердоган желае самооценка в личната си партия след неуспехите на локалните избори
Ердоган желае самооценка в личната си партия след неуспехите на локалните избори

За него изборите не са край, а по-скоро повратна точка за неговата партия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР