Местните избори в България ще се проведат след само 6

...
Местните избори в България ще се проведат след само 6
Коментари Харесай

Защо няма много социологически проучвания за местните избори

Местните избори в България ще се проведат след единствено 6 дни, само че социологическите изследвания за тях са единици. За това има няколко аргументи, само че главната гласи: доста малко такива проучвания са били поръчани. Това споделиха трима водещи български социолози с които Свободна Европа беседва.

В неделя, 29 октомври, се чака първият тур от локалните избори. До този миг са обществено известни единствено три проучвания за настройките на хората - на ", и

Те са оповестени в границите на последните 25 дни преди изборния ден.
Поръчките
" За да има налични изследвания, би трябвало да има кой да ги разпореди ", сподели пред Свободна Европа Геновева Петрова от Алфа Рисърч.

" Към нас за момента няма възложителски интерес и надлежно не сме правили такова проучване в последните седмици ", сподели Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл ”. Назад във времето имаме лични сондажи, които към този момент не са настоящи, добави той.

Алфа Рисърч има контракт с бТВ и ще покаже резултатите от изследването си за дебата, който провежда малкия екран.
Парите
Друга причина за това, че проучванията са малко, са парите. Според различен източник, поискал анонимност, цената за едно национално изследване е близка до цената на изследване единствено за град София или към 20 000 лв. . А останалите обитаеми места, даже и да не са с мащабите на столицата, са прекалено много.

По-големият размер на работата (а значи и на цената) се загатва индиректно и от други социолози. Както споделя Геновева Петрова, когато изборите са национални се прави едно изследване, а когато са локални - доста на брой изследвания (за другите обитаеми места).
Партийните секрети. Извадките
Агенциите работят с партии, които не желаят да се разгласяват данните им, сподели професорът по социология Петя Кабакчиева .

Но тя има и други догатки за това, че проучванията, поръчани от партии, не стигат до гласоподавателите. " Може да има проблем с извадките, доста хора не желаят да дават отговор на анкетьорите ", сподели тя.

" Може да се чакат изненади ", позволи още професор Кабакчиева.

Според различен социолог, който пожела да остане неизвестен, има проучвания, поръчани от партии, които не се разгласяват, тъй като партиите не харесват резултатите, а в това време има оповестени проучвания, които не са направени качествено.
Свободата
" [Това че има по-малко социологически изследвания] дава независимост на хората да разчитат на личното си мнение и преценка ", споделя професор Кабакчиева.

В предходни години политолозите са коментирали, че доста хора избират своя претендент в това число и под въздействието на социологическите изследвания - като гласоподават по-скоро за хора, заемащи челните места.
Хазартът остава
Както и на предходни избори, сега процъфтяват онлайн залозите за идните резултати, сочи инспекция на Свободна Европа.

Още от началото на предизборната акция най-големите хазартни компании оферират благоприятни условия за изборни залагания. Те варират от въпроса за това кой ще е идващият кмет на съответния град, през това каква ще бъде изборната интензивност в страната, до въпроса за броя на общинските съветници от другите партии в столицата. Вестник " " назова това " хазартно-политическа социология ", тъй като през коефициентите може да се създадат заключения за възможностите на даден претендент или партия.

В София главните претенденти за кмет са Васил Терзиев от ПП-ДБ и „ Спаси София “, Антон Хекимян от ГЕРБ, Ваня Григорова от Българска социалистическа партия, Вили Лилков от „ Синя София “ и Деян Николов от „ Възраждане “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР