Местните избори ще се решат от твърдите електорати – там,

...
Местните избори ще се решат от твърдите електорати – там,
Коментари Харесай

Политологът Иво Маев: Местните избори ще се решат от твърдите електорати 


Местните избори ще се решат от твърдите електорати – там, където ги има. За партиите е значимо съществуването на мощни локални структури и печеливши ще излязат точно партиите, които разполагат с такива. Това съобщи пред БНР политологът Иво Маев в коментар на идния избор за общински съветници и за кметове на 29 октомври.

„ Системните партии са тези със мощни и витални локални структури. С дребни изключения не виждам партии отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи, които да са вложили в последните години съществени старания да поддържат витални локалните си структури “, уточни събеседникът. И посочи, че техните съществени съперници – от „ Продължаваме промяната “ (ПП), още с образуването си заложиха на идея да основат цифрова партия и не престават да не обръщат внимание на локалните структури.

„ Сега внезапно се появяват с преобладаващ брой претенденти за кметове по отношение на Демократична България (ДБ), без действително да имат локални структури, очаквайки съществуващите някъде рехави или нежни структури на Демократична България да окажат цялостна поддръжка и да изнесат акцията на плещите си “, разяснява той.

Наред с това това първите огромни градове по бройка имат претенденти, които са излъчени преди всичко от „ Продължаваме промяната “, акцентира политологът. „ Това значи, че коалиция – ПП-ДБ е мощно дебалансирана в интерес на Политическа партия, без те действително да имат по места онази тежест, от която всяка партия, претендираща да е систематична, се нуждае “, изясни събеседникът.

По думите му огромното оттегляне на Демократична България е фактът, че в 24 огромни града, за които имат номинации, занапред е ясно, че няма да завоюват – градове, в които да вземем за пример има мощно наличие на Движение за права и свободи. „ Демократична България ще получи право да излъчи претенденти за кметове в градове като Кърджали, Разград, Търговище, Силистра. Отсега е ясно, че те не могат да ги завоюват по силата на демографски условия и съществуване на обичаен избор за Движение за права и свободи “, продължи коментара си Иво Маев. По думите му на някои места Политическа партия издига за кандидат-кметове свои депутати просто тъй като би трябвало да издигне някого, а няма хора по места.

Политологът добави, че от Движение за права и свободи са пренасочили напъните си към ромското малцинство, давайки си сметка, че огромна част от обичайните им гласоподаватели са напуснали страната, работят в чужбина или когато се организира локалният избор, не се намират на територията на страната. „ Мисля, че това ще изиграе неприятна смешка на Движение за права и свободи. Ще се търсят тези фигури и обществени групи, които могат да бъдат наречени корав електорат “, означи Иво Маев. Според него малко хора ще вземат участие в идния локален избор.

Относно Българска социалистическа партия той уточни, че партията продължава да е изтъкана от вътрешни проблеми. По думите му Ваня Григорова е „ недолюбвана “ от партийното управление в лицето на Корнелия Нинова.

Сред претендентите на „ Възраждане “ няма задоволително авторитетни фигури, които да ръководят огромни градове, счита политологът. „ Ако това се случи, това ще е белег, че партията по някакъв метод се развива. Ако не се случи, ще е белег, че тя стагнира политическото си развиване. Кандидатите на партията са много по-партийно и популистки оцветени в сравнение с които и да е други претенденти “, уточни Маев, представен от investor.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР