Местата в яслените групи в София ще бъдат с увеличен

...
Местата в яслените групи в София ще бъдат с увеличен
Коментари Харесай

Яслените групи в София приемат до 3 деца повече

Местата в яслените групи в София ще бъдат с повишен банкет. Това бе гласувано от Столичния общински съвет.

Решението бе обосновано от зам.-кмета по обучение и просвета Тодор Чобанов. Нормативът е на Министерството на образованието и науката. Той беше признат от общинските съветници и като правилник на общината .

През миналата година 2000 деца са извадени от системата на яслите, поради ограничаването в приема в група . След решението на СОС при ниска междинна месечна посещаемост в доста групи, ще има опция за приемане до 3 деца в допълнение.

 Разглеждат концепцията за повече деца в групите в столичните ясли и детски градини
Разглеждат концепцията за повече деца в групите в столичните ясли и детски градини

През 2019 година се работи по 15 нови заведения за децата на София

Средната месечна посещаемост се пресмята всекидневно , изясни Чобанов и увери, че общината разполага с данни за съответни групи в детските градини.

Увеличеният банкет се разрешава и от нормативите за повърхност и личен състав, които са за доста по-големи групи, изясни Тодор Чобанов. За София съгласно него това значи в допълнение 700 деца да се възползват от банкет в детска ясла .

Зам.-кметът по просвета разяснява пред публицисти, че в случай че нямаше над 40 закрити обекта през последните години, сега забавачките щяха да са с към 5000 спомагателни места , които да задоволят търсенето в столицата.

Детските градини и яслите са доста търсена услуга. " Имаме към момента значителен дефицит в яслената възраст заради икономическата обстановка и заради едва подкрепеното майчинство в третата година ", изясни той.

Столична община е почнала построяването на 15 обекта . Това е най-трайната мярка, тя обаче е мудна, посочи Чобанов.

 Прокуратурата откри ясли и градини, които събират такси при неявяване
Прокуратурата откри ясли и градини, които събират такси при неявяване

Подадени са 33 митинги до съдилища

Предстои да бъде разисквана и тематиката за облекчения банкет на братя и сестри на записани деца в детските градини . В регламента на МОН за първи клас се показва, че второто дете се записва служебно без кандидатстване при първото ,. Изискването за възрастовата разлика е до 7 години.

Предстои Столичният общински съвет да реши юридически въпроса, като задачата е родителите да не посещават няколко обекта, с цел да заведат децата си на детска градина. Изборът е сред обществена квота или фамилен статус. Тенденцията е по-скоро това да е фамилен статус , акцентира зам.-кметът.

 Над 2000 са свободните места в столичните ясли и градини след първо класиране
Над 2000 са свободните места в столичните ясли и градини след първо класиране

Приети са 9000 деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР