Местата в синята зона в София са по-малко от продадените

...
Местата в синята зона в София са по-малко от продадените
Коментари Харесай

Синя зона. Стикерите на колите повече от местата

Местата в синята зона в София са по-малко от продадените винетни стикери за живеещите в центъра на града. Намирането на свободно място за паркиране, даже през август, отнема повече от 30 минути.

Обяснението на Центъра за градска подвижност звучи разумно, най-малко откъм цифри. В синята зона има близо 12 000 места, а продадените стикери за непрекъснато живеещите са над 14 000.  Разминаването е от над 2 000 места. В тези цифри обаче не се включват хората, които работят в центъра на града или тези, които идват за малко с колите си.
-->
Местата в зелената зона са близо 19 000, а стикерите малко над 20 000. Зелената и синята зона са разграничени на подзони. От Центъра за градска подвижност признават, че в някои от подзоните стикерите са два пъти повече от продадените места.

Свободно място в синята зона на бул. „ Христо Ботев ” се освобождава. Часът е малко след 12 на обяд. Минута по-късно на мястото паркира Ирена Мирчева.

„ Много мъчно се намира в центъра на София място за паркиране и зоните са цялостни. Всичко е цялостно ”, твърди  Ирена Мирчева, гражданин на гр. София.

Признава, че даже през август е мъчно да намериш място. „ Между 30 минути и 10 минути. може за 10 минути. Може за 30 минути. Зависи от зоната и свободните места ”, показва дамата.
В тази част от синята зона на София - стикерите на живеещите за паркиране от дълго време са повече от местата. „ Всъщност огромна част от колите в центъра не са на живеещите, те са на идващите. Тук над 50% от трафика е директен в центъра ”, показва проектант  Любо Георгиев, " Екипът на София ".

Замерванията на Центъра за градска подвижност демонстрират, че в центъра на града запълняемостта на зоните е сред 98 и 99 %. „ Вероятността да си намерите място в центъра на София да паркирате фактически е дребна и ще отнеме време ”, безапелационен е Димитър Дилчев, изпълнителен шеф на ЦГМ.


В опит да отговори на потребностите на столичани за повече паркоместа, част от тях влизат в несъгласие със закона. Това сподели пред NOVA - някогашният шеф на общинското " София План " - арх. Любо Георгиев, който ръководеше екипа, изготвил програмата за развиване на града. „ Това, което виждаме сега е паркирани от 2 страни на улицата, което е нелегално. На процедура по този метод се обезпечават повече паркоместа да събират от ден на ден такси, да, само че вършим уличното пространство още веднъж за коли вместо за хората и за по спокойното напредване ”, твърди проектант георгиев.

Планът за устойчива градска подвижност на Столичната община планува при сходна запълняемост въвеждане на алена зона с по-висока цена. „ Това може да реши единствено Общинският съвет. Центърът за градска подвижност извършва решенията на Столичния общински съвет във всичките му елементи. Разбира се, в предизборна обстановка е мъчно някои решения да се вземат ”, безапелационен е Дилчев.

Решението съгласно специалистите - създаване на квартални паркинги, преосмисляне на зоните, техните граници и по-добре проведен градски превоз, които да е прелъстителен за хората.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР