Местата в общинските яслени групи в София са с 5000

...
Местата в общинските яслени групи в София са с 5000
Коментари Харесай

Местата в столичните ясли - с 5000 по-малко от децата

Местата в общинските яслени групи в София са с 5000 по-малко от децата, родени през 2016 и 2017 година Подобен дефицит при градинските групи (за малчугани над 3 години) няма. Това сподели зам.-кметът по образованието в София Тодор Чобанов след първото класиране за банкет в общинските ясли, детски градини и в подготвителните групи в учебните заведения.

Недостиг обаче има за избрани градини, както и в няколко региона на столицата - " Красно село ", " Витоша ", " Триадица " и " Лозенец ". Шансът на част от родителите е да търсят ясла или градина в други елементи на София. Свободни места сигурно има в периферните региони, както и в някои централни, в които живеят малко хора като " Средец " и " Оборище ", обясниха от общината. Това обаче за някои значи да пътуват с километри до и от градината.

Чобанов изясни, че дефицитът тук-там е по-голям от предходната година, защото министерството на образованието понижило с 5 оптималния брой на децата в яслените групи. В същото време по избор на родителите общинският съвет ограничи до 5 признатите над тази численост. Така, вместо към 3500, недостигащите места станали 5000.

Над 17 000 претенденти

Кандидатите за първото класиране за банкет в яслите и градините от септември бяха 17 200. От тях обаче към 2000 деца чакат за пренасяне в друга градина т. е. даже и да не бъдат признати в този момент те към този момент имат място. Така действително кандидатстващите за първи банкет са към 15 000. Те се разделят на четири опашки - за деца със специфични просветителни потребности, с хронични болести, по обществени критерии и по общи критерии.

Приети на първото класиране бяха 9113 деца при към 13 000 свободни места преди този момент. Така след първото нареждане към 4000 деца не откриха място в градините. В същото време има и толкоз свободни места. Родителите ще могат да ги видят след приключването на записването и оповестяването на останалите по-късно свободни места. Ще могат да трансформират и кандидатурите за мечтаните детски градини.

Родителите и на признатите, и на неприетите деца ще получат мейли с резултата от класирането.

Напрежение

И тази година кандидатстването не мина без напрежение, макар че общината промени разпоредбите поради подозрения на родителите, че в градините се влиза по " втория метод " с документи за хронични болести. Затова локалната власт реши и малчуганите, които се одобряват по болест, също да аплайват през електронната система, а не на място в градините. Според шефове това довело до понижаване на броя на болните претенденти.

Бяха отстранени и спомагателните критерии, одобрявани от някои градини, като бонус за родител, работещ в административния регион на градината. Беше понижен и интервалът, в който родителите могат да отсрочват стартирането на детето на градина. От 90 дни, считано от 15 септември, за идната образователна година той ще е 60 дни. За градина пък отлагането може да е най-много 30 дни. Възможността за закъснение на тръгването се употребява от доста родители на по-малки деца, които нямат желание да пускат децата си на ясла, само че ги записват, с цел да им пазят мястото за идната година.

Въпреки измененията и поръчките за по-прозрачна процедура по-малкият брой деца изключително за яслени групи провокира недоволството на някои родители.

В петък Чобанов изясни, че то не е по избор на общината, а се дължи на спазването на нормативните условия и желанията на родителите групите да не са претъпкани. " Ако Министерството на районното развиване и Министерството на здравеопазването разрешат спалните пространства да бъдат направени по този начин, че да могат да се употребяват и за занимания, местата в градините ще са двойно повече ", разяснява зам.-кметът и добави, че сходна е практиката в страни като Германия. У нас обаче има условия да има настрана помещение за спане, както и ограничаване на броя на децата съгласно квадратурата застроена повърхност.

Промени в последния миг

Напрежение в последния миг породи и тъй като в доста детски градини в последния ден бяха понижени местата за банкет по общи критерии. Това провокира недоволството на някои родители, защото възможностите на децата им за банкет са намалели, само че те не са съумели да сменят мечтаната градина с такава, в която имат по-голяма опция да влязат.

От общината обясниха смяната в последния миг с това, че са създали последна инспекция на оповестените места и се оказало, че някои шефове не се заделили места за деца със специфични просветителни потребности, макар че по закон са длъжни да го създадат. Така се наложило такива да се открият за сметка на общата опашка.

От общината регистрират като неточност, че не са уведомили родителите за промените, само че споделят, че няма по какъв начин да създадат корекциите по-рано, защото шефовете имат право да трансформират приема до последния миг.

Процедура

След оповестяването на класирането родителите ще имат две седмици да запишат децата си, в случай че желаят. След това на 25 май ще бъде направено второ нареждане. На него към този момент няма до 30% от местата да са заделени за деца, които имат точки за някой от обществените критерии - един родител, осиновени, с член на фамилията с увреждане, както и деца с брат или сестра в същата градина или учебно заведение. Неприетите деца, които на първо класиране са били в опашката по обществени критерии, отиват в тази по общи.

По същия метод се прави и разпределението при третото класиране, което ще е на 9 юни.

Незаетите места за деца със специфични просветителни потребности на третото класиране (на 23 юни) ще бъдат трансферирани към приема по общи критерии.

От 25 август стартират и междинните класирания, в които се включват единствено градините, в които в това време са се освободили места. Те вървят през цялата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР