Месото съдържа протеини от животински произход, които са ценен източник

...
Месото съдържа протеини от животински произход, които са ценен източник
Коментари Харесай

Диетолог: Над 150 грама месо на ден е опасно за здравето

Месото съдържа протеини от скотски генезис, които са скъп източник на незаменими аминокиселини за човешкия организъм. Но не е належащо да се употребява този артикул в огромни количества; задоволително е от 50 до 150 грама месо дневно. Андрей Бобровски , диетолог, претендент на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет, споделя какъв брой постоянно може да се яде месо и в какво количество.

" Средно 15% от дневния банкет на калории би трябвало да са протеини, най-вече скотски. Това са от 50 до 150 грама месо дневно ", споделя диетологът.
Не всички месни артикули са подобаващи за ежедневна консумация, продължава той. Някои типове месо съдържат огромно количество мазнини, които са нездравословни за организма.

" Необходимо е да се понижи количеството на месото, което съдържа доста неприятни мазнини . По предписание това е аленото месо (говеждо, свинско, овнешко). Препоръчително е да се яде от един път седмично до един път месечно ", прецизира той.

Според диетолога несъразмерната консумация на алено месо може да докара до развиване на рискови болести и да понижи продължителността на живота.

" Колкото повече алено месо има в храната, толкоз по-кратка е междинната дълготрайност на живота. Лошите мазнини могат да причинят атеросклероза, инсулт и инфаркт, а продуктите от храносмилането на месото работят токсично на чревната лигавица, което усилва вероятността от рак ", предизвестява Бобровски.

По-безопасни разновидности са птичето месо или младото агнешко, счита диетологът.

" В младото агнешко месо има малко нездравословни мазнини. Най-добре е да предпочитате нискомаслени сортове месо и птици ", поучава Бобровски.

Ежедневната консумация на каквото и да е месо не се предлага за хора над 60-годишна възраст, добавя диетологът. Рибата, морските блага, гъбите и тофуто могат да бъдат спомагателни източници на аминокиселини за тях.

" Има един израз: " Гъбите са горско месо ". Аминокиселините в гъбите са по-пълноценни, в сравнение с в други растителни храни, само че в действителност можете да замените месото единствено посредством съчетание на гъби и сирене тофу на соева основа. Комбинацията от гъби и соя може да размени месото в някои дни. Трябва да обърнете внимание и на рибата и морските блага, където протеините са съвсем идентични с тези в месото ", заключава Бобровски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР