Месец след началото на пандемията от коронавирус Сиси Шией, която

...
Месец след началото на пандемията от коронавирус Сиси Шией, която
Коментари Харесай

Кариерните инфлуенсъри - новите лидери на мнение в LinkedIn и TikTok

Месец след началото на пандемията от ковид Сиси Шией, която е юрист, профилиран в отбраната на персоналните данни, отбелязва „ най-лошия си рожден ден “. Тя е депресирана и се опасява да излезе. За да отпразнува рождения си ден, взема решение да си вземе почивен ден. Използва го, с цел да направи нещо по-различно. И това друго нещо се показва в снимането на първото ѝ Tik Tok видео, написа Мей Райс, фрийланс редактор и кореспондент от Чикаго, в Business Insider.

В Tik Tok видеото Шией шеговито съпоставя напрегнатия си живот в режим на отдалечена работа със спокойните и щастливи часове в Zoom, когато може да види приятелите си от маркетинг отдела. Към днешна дата то е натрупало близо милион гледания и съвсем 7 000 споделяния.

Окуражена от отклика, Шией продължава да разгласява видеа, свързани с работата си. В тях споделя кариерни препоръки за младши юристи и споделя вицове. Така натрупва над 400 000 почитатели в обществената мрежа.

Младата жена е образец за това, което се случва в интернет по време на пандемията. Останали вкъщи, без сътрудници край себе си, доста хора започнаха да се оплакват от ситуацията си, да клюкарстват и да се изричат по разнообразни тематики.

Хаштагът #careertiktok да вземем за пример, с който основателите на видеа споделят информация за заплати и ежедневни влогове за работата си, има повече от 1,5 милиарда проявления, а съгласно LinkedIn повече от 13 милиона консуматори на LinkedIn имат профили, заложени в „ creator mode “ с цел да получат повече видимост за своите изявления.

Този нов феномен, който служи като охладител на пристрастеностите, бележи смяна в метода, по който хората споделят за работата си в интернет. На мястото на добре познатите изявления за триумфа в кариерата се появяват по-откровени и почтени видео известия, които са свързани с ежедневния работен живот. Говори се за проблеми, които в миналото са били табу - като бистрота на заплащането, дискриминация и други

Този вид обществена интензивност обаче крие опасности. Някои служащи са имали проблеми с работодателите си. Както Джъстин Уелш, инфлуенсър в LinkedIn, който намерено приказва за соло предприемачество - когато човек основава бизнес и го ръководи самичък, без да има чиновници.

Трябва да балансирате сред това да сте забавни, неповторими, спорни, предизвикателни, поляризиращи, с това да сте наясно по какъв начин вашето обръщение ще бъде признато на пазара. Това е доста, доста мъчно, споделя Уелш.

Голямото разбъркване

В началото на пандемията хората останаха вкъщи, с цел да работят. Това ги тласна към платформите на обществените медии. Свалянето на Tik Tok приложението означи върхове. В него се оформиха разнообразни нишови общности. Много хора поради прегаряне, стрес и проблеми с психологичното здраве заляха LinkedIn с “уязвими ” изявления. Последваха и съкращения в доста компании. Така се заражда и така наречен от Уелш „ двустранен напън “ -  напън хората да работят от домовете си, които в никакъв случай не са били предопределени да бъдат офиси, и по едно и също време с това да подтикват приходите на своите работодатели в сложна обстановка стопанска система.

Пандемията отстранява и “допълнителните привилегии ”, споделя Шией - безвъзмездни вечери за клиенти, другарски връзки с сътрудници и празнични празненства – те правеха доста работни места търпими.
 
@cecexie Replying to @stephaniegodoyart ♬ original sound - cece
 

След повдигането на рестриктивните мерки поради Covid-19 хората продължиха да имат голям вкус за наличие, обвързвано с работата. Пазарът на труда, от своя страна, насърчи мнозина да потърсят кариерна смяна - това докара до Голямото овакантяване.

Според едно американско изследване няколко професионални сфери означават най-голям растеж на напусканията през 2021 година При доста от тях през 2020 година е записано високо равнище на смъртност, защото изискват персонален контакт - служащи в превоза и логистиката, хранително-вкусовата индустрия и селското стопанство.

Проучване на Pew Research, извършено през февруари 2022 година, откри, че 53% от интервюираните хора, които са напуснали работа през 2021 година, също са трансформирали своята специалност или сфера на активност работа. Дан Спейс, бизнес сътрудник в региона на човешките запаси, който ръководи акаунта в TikTok @dan_from_hr, сподели, че гледа на Голямото овакантяване - или както доста хора в този момент го назовават ​​Голямото разбъркване, като на изместване на кариерата на пътя на избора, а не на шанса.

Търсенето на задълбочена информация за работното място, подбудено от тази смяна на настройката, отредиха място на нови функции в обществените мрежи. Сред тях е тази на кариерните инфлуенсъри.

Всеки кариерен инфлуенсър има своите персонални аргументи да споделя за работата си в онлайн пространството. За Шией това са изискванията за работа за навлизащите на пазара юристи като нея. За Уелш мотиватор е желанието да построи персонална марка.

Тези инфлуенсъри също по този начин виждат, че шерването на работно наличие зад кулисите провокира ангажираност.

Колко печелят кариерните инфлуенсъри?

Търсенето на видеа с #careertiktok се отрази върху крайните резултати на създателите им. Те сполучливо продават артикули, курсове, книги и консултантски услуги.

Уелш да вземем за пример разпространява композиция от курсове и консултантски услуги на своята публика в LinkedIn, което му оказа помощ да направи 3 милиона $ от август 2019 година насам – т.е. близо 1 милион $ годишно.

Кариерните инфлуенсъри също по този начин вършат пари от партньорства с марки: коментаторът на корпоративната просвета на TikTok, Corporate Natalie, неотдавна си партнира с HR-tech платформата Paycom в телевизионна акция.

Тъй като не всеки има време да основава свое лично наличие, триумфът кацна на рамото и на доста писатели в сянка. Един подобен публицист е Vox. На месец тя взима от клиент 800 $, а за по-продължителни задължения - до 9000 $.

Кариерните инфлуенсъри не останаха незабелязани от някои платформи. Те се трансфораха в скъп актив, който притегля хората. През 2021 година LinkedIn разгласи, че построява вътрешен екип за набиране и поддръжка на създатели в платформата. От основаването си този екип предизвиква публикуването на достоверно, просветително наличие за кариера в платформата.

Внимавайте какво споделяте

Споделянето на детайлности за работното място онлайн може да помогне на създателите да изградят публика и да оказват помощ на своите почитатели да открият нови кариери, само че върви ръка за ръка с риск от противоположна реакция.

Малцина знаят това по-добре от Брейдън Уолейк, основен изпълнителен шеф на маркетинговия стартъп HyperSocial. Той е прочут също като „ плачещия основен изпълнителен шеф “. След като освободи двама чиновници през август, той разгласява своя фотография в LinkedIn със сълзи, стичащи се по лицето му.

„ Просто желая хората да видят, че не всеки основен изпълнителен шеф е невъзмутим и не се интересува, когато би трябвало да редуцира хора “, написа той в обява. По-късно мнозина я дефинираха като „ отвратителна “ и „ самоцелна “.

Споделянето на работна информация също по този начин може да ви коства скъпо. Някои чиновници биват уволнявани след изявления.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР