Месец и половина след като овладяха Афганистан, талибаните се изправят

...
Месец и половина след като овладяха Афганистан, талибаните се изправят
Коментари Харесай

"Ислямска държава" се оказа труден противник за талибаните, но тази победа им е нужна

Месец и половина откакто овладяха Афганистан, талибаните се изправят против най-големия си зложелател на афганистанска територия - " Ислямска страна - провинция Хорасан ".

Засега обаче групировката се оказва за тях по-голямо тестване, в сравнение с новите господари на страната са подготвени да признаят,. Катарската мрежа има директен достъп до източници в талибаните поради посредническата роля, която имаше Доха в събитията, довели до изтеглянето на Съединените щати и свалянето на поддържаното от тях държавно управление.

Радикално интерпретиращото исляма придвижване с изтеглянето на Съединените щати.

Талибаните започнаха разгром против бойци от организацията и има данни за минимум 80 арестувани бойци в Нангархар, крепостта на в Източен Афганистан. Те настояват и че са умъртвили Зия ул Хак, някогашния водач на групировката, в затвор в Кабул.

Движението е упреквано и за убийството на Фарук Бенгалзай, водач на " Ислямска страна " в Пакистан, за който се твърди, че е погубен, до момента в който пътувал в Югозападен Афганистан.

Талибаните отхвърлят да са имали нещо общо с убийството на задържания от тях прочут салафитски академик (салафизмът е школата на " Ислямска страна ", до момента в който ханафизмът - на талибаните), само че съгласно " Ал Джазира " не вършат доста, с цел да разсеят подозренията. Освен това десетки салафитски джамии са затворени в последните седмици в 16 провинции.

Има и опасения, че талибаните към този момент работят като по учебник за някогашни афганистански държавни управления, упреквани в непозволени арестувания, убийства без съд и лепване на етикети на всевъзможни организации като опрощение да преследват съответни хора без доказателства.

Рискът от дезертьори

Дори да изкоренят изцяло " Ислямска страна " в Нангархар, проблем може да сътвори прилежащата провинция Кунар, където някои поданици се припознават в салафизма и това ги прави доста по-податливи на интерпретацията на " Ислямска страна ".

Друг проблем, в случай че не бъде отстранена " Ислямска страна - провинция Хорасан ", ще пристигна от дезертьорите. Хора, разочаровани от придвижването (от липса на награди или бойни действия), могат да укрепят редиците на екстремистите. Избягал от талибаните е и един от първите водачи на " Ислямска страна " в провинциите Хелманд и Фарах, в миналото даже служил в държавно управление на талибаните.

Всъщност изкореняването на " Ислямска страна " от Афганистан може да донесе доста повече изгоди за бойния дух, в сравнение с спирането на връзките с остатъците от " Ал Кайда " в страната; второто деяние може да разгневи елементи от базата. То може.

Уесли Морган, създател и публицист, работил доста по войната на Съединени американски щати в Афганистан, вижда още една изгода в успеха против " Ислямска страна ". В миг, когато нито една страна още не признава групировката, това съгласно Морган би било " в полза на талибаните " и това ясно би показало, че и талибаните имат вяра в " контратероризма ". Това е метод да се построи " интернационална благосклонност " и да отвори повече благоприятни условия в интернационалната система.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР