Месечният конфликт в Судан е разселил над 4 милиона души, казва служител на ООН

...
Объединените нации казват, че ескалиращият конфликт в Судан е прогонил
Коментари Харесай

Объединените нации казват, че ескалиращият конфликт в Судан е прогонил повече от 4 милиона души от домовете им, включително над 884 000, които са избягали в съседни страни

От ДЖАК ДЖЕФИ Асошиейтед прес, 8 август 2023 г., 10:55 ч. здравеопазване в цялата страна“, каза Спиндлър.

В понеделник армейските операции в Хартум и околностите убиха най-малко 20 членове на RSF, според Набил Абдала, военен говорител. RSF не призна тези жертви, но заяви, че нейните бойци са убили десетки войници в улични битки в Омдурман. Асошиейтед прес не можа да потвърди нито едно от твърденията.

Съперничещите сили бяха наредили на цивилни да евакуират крайречния квартал Абу Зуф на Омдурман поради засилващите се боеве, според Суданските комитети за съпротива, продемократична мрежа.

Болницата Ал-Ноу в Омдурман — където се лекуват много от ранените — изпитва недостиг на хирурзи, кръвни запаси и кислородни резервоари, заяви съюзът на суданските лекари във вторник.

През юни правителството каза, че повече от 3000 души са били убити в конфликта в Судан досега, но не е публикувало никакви данни оттогава. Активисти и лекари казват, че реалният брой на смъртните случаи вероятно е много по-висок.

Боевете превърнаха Хартум в градско бойно поле, където много жители живеят без вода и електричество. В западния регион на Дарфур боевете се превърнаха в етническо насилие с RSF и съюзническите арабски милиции, насочени срещу общности от африкански етнически групи.

Amnesty International обвини и двете страни в извършване на военни престъпления, а прокурорът на Международния наказателен съд обяви миналия месец разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в последните битки в Дарфур.

С настъпването на дъждовния сезон в Судан Спиндлър каза, че ВКБООН очаква повишаване на холерата и маларията през следващите месеци. Миналата есен наводненията убиха десетки хора в цялата страна.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР