Месечната инфлация за юни е -0.4%, а годишната инфлация е

...
Месечната инфлация за юни е -0.4%, а годишната инфлация е
Коментари Харесай

НСИ: Месечната инфлация се е понижила с 0,4%, годишната е 8,7%

Месечната инфлация за юни е -0.4%, а годишната инфлация е 8.7%, оповестяват от Националния статистически институт. Инфлацията е измерена посредством показателите на потребителските цени.

 

През юни 2023 година най-голямо е понижението на цените в групите: развлечения и просвета (-3.1%), хранителни артикули и безалкохолни питиета (-1.0%), жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива (-0.6%) и облекло и обувки (-0.6%). Най-голямо нарастване е записано в групите: заведения за хранене и хотели (+1.6%), известия (+1.1%) и опазване на здравето (+0.9%).

 

Без смяна остават цените на стоките и услугите в група " Образование ".

Наблюдава се спад в цените на редица хранителни артикули. С над 17% са поевтинели зеленият боб, тиквичките, патладжаните и краставиците, с над 15% - зелето и пиперът. Цената на картофите е спаднала с 13.7%, а на доматите - с малко над 10%.

 

Олиото е поевтиняло с 5.8%, зрелият чесън - с 5.1%, зрелият лук - с 4.3%, млечните масла - с 4.0%, а яйцата - с 3.6%. По-малко поевтиняване се следи при млечните артикули - при кашкавала е 2.9%, при сиренето - 2.2%, а киселото мляко - 1.8%.

 

Над 13% са поскъпнали морковите и аленото цвекло, а ябълките са се нараснали с повече от 9%. Цитрусовите и южни плодове са поскъпнали с 3%, свинското месо - с 2.7%, гъбите - с 1.7%. Има скок на цените и при оцета и пълномасленото прясно мляко - 1.2%

 

Целия отчет на Национален статистически институт вижте ТУК

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР