Мерките на властите за справяне с африканската чума по свинете

...
Мерките на властите за справяне с африканската чума по свинете
Коментари Харесай

Властите не могат да се справят с африканската чума, твърдят от ДПС

Мерките на управляващите за справяне с африканската чума по свинете са закъснели. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Бюрхан Абазов.

"Започнаха да налучкват някои от ограниченията ", посочи той. По думите му няма физическа защита към зоните със инфектирани животни в селата. Абазов предвижда, че хората ще се опитат да си спасят прасетата, пренасяйки ги в други села. Според него управляващите не могат да парират първичното огнище. В момента не би трябвало да се търси отговорност, а това би трябвало да стане на по-късен стадий. Трябва да се направи всичко допустимо, с цел да не премине болестта в Южна България, уточни депутатът и добави, че не са подхванати нужните ограничения в тази посока и институциите на са сработили в сериозната обстановка. От Движение за права и свободи са обезпокоени от екологичните последствия от загробването на убитите свине.

Припомняме, че през вчерашния ден от Българската организация по сигурност на храните оповестиха, че всички свине във видинския квартал "Нов път " са рискови. На съвещание в Министерски съвет беше оповестено, че военна полиция и ветеринарни експерти ще следят процеса на кръвопролитие на свинете в цялата страна, настрана на това всички стопанства от вида "заден двор " в 20-километровата зона към свинекомплексите би трябвало да бъдат премахнати.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас към този момент са 22, а 20 са записаните случаи при дива свиня. Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространяването на заболяването четири области оповестиха бедствено състояние - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области оповестиха превантивни ограничения. На 25 юли еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че България може да изгуби свиневъдството си.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР