Мерките на правителството вече дават резултати върху цените, съобщи в

...
Мерките на правителството вече дават резултати върху цените, съобщи в
Коментари Харесай

Земеделският министър: Мерките на правителството вече дават резултати върху цените

Мерките на държавното управление към този момент дават резултати върху цените, заяви в изявление за Българска национална телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

По думите му голяма част от цените при питателните артикули са почнали да влизат в промоции до 25%.

" Ние обаче не желаеме тази история да е епизодична - желаеме да е дълготраен метод, който да не е за сметка на производителите. При тези цени ние считаме, че има задоволително пространство да се помогне и на самите производители, вдигайки изкупните цени, тъй като в случай че правиш промоция - понижаване на цените на доставчиците за сметка на производителите - това е необикновен тип напън ".

Той увери, че страната няма да води борби и войни с комерсиалните вериги, което обаче не значи, че страната не разполага с принадлежности, с които да си прави работата.

Почти е приключена осведомителната платформа за цените на продуктите, подготвена е и първата разпоредба за контрола на хранителната верига от импорт до щанд. Работи се и по още една разпоредба, която не разрешава така наречен нелоялни търговски практики, посредством които търговците качват цените, посочи Явор Гечев.

Министърът съобщи, че страната може да вкара разнообразни типове ограничения, в това число електронни етикети за съществени артикули в магазините.

Електронният етикет е дребен компютър. В редица страни това е етикетът, който има фискална памет и е обвързван с редица платформи, които наблюдават цените онлайн. Можем да въведем сходни етикети за редица артикули, които наблюдаваме.

Ще поканим веригите да спомагат на този развой, няма да водим войни и още веднъж подсети, че страната разполага с още доста запас, който може да бъде употребен.

Благоразумието надали ще смъкна цените - разяснява Гечев - би трябвало да се води рационална политика и в случай че обществото взима повече богатства, държавното управление също ще е по-благосклонно по отношение на търговците.

Още занапред започваме да прилагаме нормативна рамка, няма да чакаме Народно заседание.

Надценката на продуктите в магазините не би трябвало да надвишава 20%.

" Надценката, която на щанда, съдържа в себе си n брой такси, в това число реклами, позициониране на цена, табелка, етикет, спомагателни такси на оборот. Това ние считаме, а и освен ние, това са положителните търговски практики, че би трябвало да е детайл от цената и да е включено в надценката ".

Той съобщи, че на уеб страницата на Министерството на земеделието от години има информация за събирането на цени.

" Всички данни, които употребяваме, са обществени, с цел да ги създадем по-приложими, вършим спомагателна електронна платформа, която медиите и жителите всеки ден ще могат всеки ден да виждат. Ние стъпваме на същински данни, това не са измислени данни, те се подават и в Евростат ".

Явор Гечев увери, че българският самун се прави единствено от българска пшеница, а хлебопроизводителите сами са подготвени да се подложат на инспекции.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР