Меркел била избрана за най-лъжливата политичка, 700 000 германци се

...
Меркел била избрана за най-лъжливата политичка, 700 000 германци се
Коментари Харесай

Глупостите, които разказват за Германия

Меркел била определена за най-лъжливата политичка, 700 000 германци се махнали поради бежанците, а Берлин кроял проекти да окупира непознати страни: това са единствено три от многото подправени вести, популяризирани в Източна Европа, споделя " Дойче веле ".

Според светогледа на " различните медии ", сега Германия е на път да вземе цяла Европа под собствен надзор и даже да окупира някои прилежащи страни. Пак съгласно тези медии, немското държавно управление е зложелател на личния си и на доста други нации. Тези " различни медии " нормално цитират немскоезични уеб сайтове от сегмента на тайните теории, предават в килнат тип оповестеното от немски медии или пък пробутват някакви онлай-допитвания като достоверното мнение на народа.

Така да вземем за пример един чешки уебсайт цитира неизвестен швейцарски блог, съгласно който немската канцлерка Ангела Меркел била определена за най-лъжливата политичка на 2015 година. Тази вест добре си проби път и стигна чак до иранската държавна телевизия. Сходна " вест " разгласява и един маджарски уебсайт, който, сякаш цитирайки допитване в немското списание " Фокус ", заяви, че поддръжката за " Алтернатива за Германия " била достигнала 70%. Истината е напълно друга: поддръжката за десните популисти е все още 10 пъти по-ниска.

Много, доста неистини

Без да се преценява с никакви статистики, съветската " Риа Новости " през декември цитира Луц Бахман, един от водачите на " Пегида ", с изказванието, че единствено за една година 700 000 германци са напуснали страната поради политиката на Меркел. Всъщност обаче през 2015 година от Германия са се изселили 17 560 души, оповестява Федералната статистическа работа.

Най-вече маджарски уеб сайтове постоянно разгласяват неистини по адрес на миграционната политика, която водят Германия и Европейски Съюз. Един от тях, регистриран като съветски домейн (Hidfo.ru), през ноември написа, че немски партии и организации под въздействието на милиардера Джордж Сорос желаят да разгласят миграцията към Германия като публична държавна цел. Според уеб страницата, към немската конституция щяло да бъде добавено изречението: " Германия е мултикултурна страна, а всеобщата миграция (към Германия - бел.ред.) е държавна цел ". Hidfo цитира публикация в извънредно десния немски вестник " Юнге Фрайхайт ", където става дума за срещата на немското държавно управление с разнообразни публични организации по въпросите на интеграцията. На тази среща няколко правозащитни групи предложиха миграцията да бъде уредена в конституцията - с изречението " Федерална република Германия е многообразна страна, която приема мигранти ". В случая става дума просто за едно предложение на правозащитни организации, ориентирано с изключение на всичко не към всеобща миграция към Германия, а към равнене на правата на " старите " и " новите " мигранти.

Либерално насоченият маджарски политик Матиас Ейорзи, някогашен ръководител на Либералната секта в Европарламента, изяснява какъв уебсайт е Hidfо: " Пълен е с изявления против бежанците, против Европейски Съюз и против Украйна, както и с подправените вести на съветската агитация ". Според него това образно демонстрира по какъв начин Русия поддържа десните екстремисти в Унгария и манипулира публичното мнение.

Но не е единствено този уебсайт. Ейорзи изброява и други електронни издания, поддържани от държавното управление или от проправителствени кръгове (magyarido.hu, echotv.hu, ripost.hu, origo.hu, faktor.hu, hirado.hu), които са цялостни с неистини за бежанците и европейската миграционна политика.

" Окупатори! "

Насаждането на страхове от всеобщата имиграция, проведена сякаш от Меркел и от Европейски Съюз, е централна тематика за многочислени " различни медии " в цяла Източна Европа. А в няколко по-малки страни, най-много край Балтийско море, се популяризират и други опасения: че НАТО, Европейски Съюз или Германия са чиста проба окупатори. През февруари рускоезичният уебсайт baltnews.lt цитира един блог от левия немски седмичник " Фрайтаг ". Според персоналното мнение на създателя, НАТО не популяризира народна власт, а в действителност е агресивно-империалистически настъпателен съюз. Той твърди, че организацията е анексирала източноевропейските страни - без въобще да загатва, че тези страни сами желаеха да влязат в НАТО.

Baltnews има уеб сайтове в трите балтийски републики и публично се показва като самостоятелна медия, записана в Холандия. Група проверяващи публицисти (re:baltica) потвърдиха обаче, че през няколко компании Baltnews е обвързвана с концерна " Россия Сегодня ", който е благосъстоятелност на съветската страна и към който принадлежи и новинарският портал " Спутник ".

След стационирането на 500 бойци от Бундесвера в Литва, съветският уебсайт newsbalt.ru със седалище в Калининград зададе въпроса не се ли повтаря историята - и направи съпоставяне с нацистката окупация. А визитата на немската министърка на защитата Урсула фон дер Лайен беше съпоставено с фамозната аудиенция на Хитлер в Клайпеда през 1939 година. По същия мотив анлгоезичният уебсайт russia-insider.com написа, че Германия окупира Литва по експлицитна покана от Вилнюс.

И в Чехия се вършат опити за втълпяване на страхове. През март няколко уеб страницата писаха, че чешката войска явно ще премине към Бундесвера. Заговори се даже, че страната още веднъж ще стане немски протекторат. Всъщност обстоятелствата бяха напълно разнообразни: чешката войска и Бундесверът просто подписаха съглашение за съдействие.

През март уеб сайтът aeronet.cz написа, че Чехия била надали не немска колония, тъй като Германия направлявала обменния курс на чешката крона и еврото и забранявала на страната да влезе в еврозоната. Позовавайки се на обява в немския " Ханделсблат ", съгласно която външният министър Зигмар Габриел бил показал в Бундестага план на име " Новата Европа ", уеб сайтът твърди, че Европа ще бъде напълно сложена под контрола на Берлин, а националните страни ще изгубят своя суверенитет и националната си еднаквост.

Официално aeronet.cz се показва като издание на осведомителния портал American European News - AE със седалище в Ню Йорк и в холандския Айндховен. Издателите настояват, че оферират задълбочени разбори по тематики от сферите на политиката и сигурността, които били различна позиция по отношение на сякаш необективните мейнстрийм-медии. Всъщност обаче уеб сайтът нормално цитира източници, които въобще не подлежат на инспекция. И остро атакува както Европейски Съюз и Германия, по този начин и политиката във връзка с бежанците. През 2014 година чешките секрети служби го дефинираха като " източник на проруска агитация ".

Отчетливо проруски

Ян Ханзелка от университета в Бърно споделя в тази връзка, че уеб сайтове като aeronet.cz имат читатели единствено в един сегмент от обществото. Но възгледи, оповестени на тези уеб сайтове, се популяризират даже от съществени политически играчи, като да вземем за пример чешкия президент Милош Земан, който на няколко пъти прави провокационни изявления против мюсюлманите, атакува судетските немци, а в предизборната си битка против своя съперник Карел Шварценберг използваше и редица антигермански клишета.

Повечето така наречени " различни медии ", които атакуват основно политиката към бежанците и политиката за сигурност на Европейски Съюз, НАТО и Германия, по едно и също време с това са и отчетливо проруски. Връзките им с Русия нормално са доказуеми или най-малко хипотетични. Освен това те цитират английски и американски уеб сайтове от рода на prisonplanet.com на Алекс Джоунс, който е прочут последовател на тайните теории.
Всички тези уеб сайтове употребяват подправени статистики и цитати и показват събитията едностранчиво, а това навежда на мисълта, че задачата им е да насаждат страхове и напрежения в Европа, да попречват търсенето на градивни решения в политиката към бежанците и в последна сметка да ерозират поддръжката за Европейски Съюз и за НАТО.

В отговор Европейската работа за външна активност сътвори специфичен стратегически екип по връзките, в който работят 11 души. Вече близо две години този екип, благодарение на доброволни външни сътрудници, събира подправени вести и ги разгласява паралелно с обстоятелствата на своя уебсайт и в един информативен бюлетин. През 2014 година НАТО също сътвори собствен Център за стратегически връзки. В последна сметка обаче хората се доверяват единствено на тези осведомителни източници, на които желаят да имат вяра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР