Мераците на Пловдивския митрополит Николай да оглави Българската православна църква

...
Мераците на Пловдивския митрополит Николай да оглави Българската православна църква
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит Николай отменя изборите в Сливен

Мераците на Пловдивския митрополит Николай да оглави Българската православна черква стоят зад скандалното решение на Светия синод да анулира изборите на нов епископ в Сливен, настояват осведомени. Както е известно, Синодът даже излезе с неуместна „ разпоредба ”, съгласно която митрополитите към този момент няма да се избират, а ще се назначават.

 

Зад скандалното решение на Светия синод да анулира изборите на нов епископ в Сливен, стоят мераците на Пловдивския митрополит Николай да оглави Българската православна черква, издават осведомени. Както е известно, Синодът даже излезе с неуместна „ разпоредба “, гласяща, че митрополитите към този момент няма да бъдат избирани, а назначавани.

 

Запознати с църковните каузи са безапелационни, че патриарх Неофит е в кома от три месеца, макар че от Синода пускат бодряшки известия, съгласно които неговото положение се усъвършенства. Дай боже, да са прави, само че по този начин или другояче, църковните водачи се оглеждат за негов правоприемник. С най-големи и нескрити упоритости, съгласно осведомени е Николай, който преди този момент минава за „ проевропейски “ митрополит. Дори на честването на 3 март преди  2 години, когато войната стартира, той съобщи, че Русия атакува Украйна, това е толкоз неправилно, че нямам думи да изразя горчивината си ".

 

Противниците му обаче не пропущат да припомнят, че Николай, прочут фен на лукса в битов проект, от години е в близки връзки с проруския олигарх и съветски жител архонт Георги Гергов и също така постоянно насочва нападки по адрес на Вселенската патриаршия, само че пък и дума не отронва против кремълския патриарх и сподвижник на Путин – Кирил Гундяев.

 

За да се добере до патриаршеския трон, Николай би трябвало да си обезпечи задоволителен брой гласове. А както е известно, всеки митрополит, като член на Синода, взе участие в предварителните избори, които излъчват тримата претенденти за патриарх. Едва по-късно Църковният събор избира от тях тримата най-главния.

 

Затова Николай държал неговото протеже и викарий Арсений Знеполски да стане Сливенски митрополит. Мястото е вакантно след гибелта на митрополит Йоаникий, който приживе, сходно на мнозина от „ духовните отци ”, е сътрудник на Шесто ръководство на Държавна сигурност с псевдоним Кирилевич.

 

Само че на извършения първи тур на избори на 18 февруари Арсений не получава задоволително гласове. Най-много получават Йеротей Агатополски и Михаил Константийски, викарий на Ловчанската епархия. Самият Йеротей е викарий на Сливенската митрополия, където работи от десетилетия и се употребява с почитание в региона. Да уточним също, че епархията е доста привлекателна с парцелите си, тъй като е от най-големите в страната. Освен Сливен, тя включва още Ямбол, Бургас, изобщо цялото " Южно Черноморие и има много терени, които могат да се продадат и застроят. В чисто всемирски проект по тази причина е значимо кой ще поеме ръководството й в свои ръце.

 

Само седмица откакто Иеротей, а не Арсений, се обрисува с най-големи шансове за нов епископ, Синодът реши да касира изборите и се появи наредбата, която погазва и светските, и църковните закони. Да не приказваме, че по време на стартирала процедура не може да се трансформират разпоредбите.

 

Според новоизлюпените правила обаче митрополитите към този момент ще се назначават от синодалните старци. Наредбата съгласно източниците ни била готова благодарение на юриста народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков, който от години е прочут като непосредствен другар на Пловдивския епископ Николай.

 

Против нея са дали своят вот единствено 3-ма митрополити – ловчанският Гавриил, Неврокопският Серафим и Видинският Даниил. Когато решението е взето на 24 февруари, то обгърнато в секретност, само че мълвата бързо се разчува и въпросният документ е оповестен на страницата, на Синода.

 

Църковният народ го приема с яд и отвращение. Вълнението за почва първо с мнения в обществените мрежи. Епархийските гласоподаватели, свещениците и миряните от Сливенска епархия стартират да събират подписи под протестно писмо, което е адресирано освен до Синода, само че и до правосъдния министър доцент доктор Атанас Славов, с копие до Георг Георгиев, ръководител на Комисията по правата на индивида вероизповеданията и жалбите на жители към Народното събрание, както и до Георги Кръстев, началник на дирекция „ Вероизповедания ” към Министерски съвет. Към подписката към този момент се причисляват и християни от цялата страна.

 

Недоволните, както е маркирано в документа, са безапелационни, че Уставът на Българската православна черква може да бъде променян само на Църковно-народен събор. А повода е, че църквата е съборна и в случай че митрополитът бъде назначен, това трансформира този неин главен принцип.

 

Светият синод на собствен ред стимулира касирането на изборите с три тъжби, подадени от свещеници от Сливенски. Според тези трудове имало нарушавания на процедурата по време на изборите. Те също насочат и обвинявания по адрес на Йеротей за негови „ дейности или бездействия с парцели на Поморийския манастир “.

Само че Синодът преди даже да е разследвал тези обвинявания, взема решение да касира изборите, допълват осведомени.

 

В протестната тъжба под която се събират подписи, е очебийно, че наредбата на Синова „ навежда на мисълта за пристрастия и персонални преценки… Вие признавате правото на избор, т.е. отричате свободната воля на индивида, тъй като. не е съгласно упованията и волята на Светия синод ”. Задава се и разумният въпрос: „ Защо се лишава правото на избор навръх Сливенските гласоподаватели (клир и миряни) с приемането на Синодална разпоредба? “

 

Като огромен гаф на Синода църковни историци показват, че в наредбата се цитира съветският патриарх Сергий! Припомнят, че той е определен за патриарх през 1943 година след среща със Сталин. При това диктаторът заповядал изборът му да се организира неотложно до 2 дни, без присъединяване на съперник. Въобще превъзходен и извънредно безапелационен образец са намерили да цитират от Синода!

 

На 12 и 13 март, когато е планувано „ назначението ” на нов Сливенски епископ, клирици и миряни от цялата страна се събират на митинги пред Синодалната палата в София. Тогава ще бъде импортирана и подписката, тъй като хората не желаят да бъдат единствено безмълвни очевидци на избора на собствен нравствен лидер, а дейни участници. „ Така е било от основаването на Българската екзархия и в този момент внезапно с тази разпоредба тези права се лишават ”, напомнят недоволните. Те са безапелационни, че Синодът стъпква правата им, обезпечени от Конституцията.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Патриарх Неофит Владимир Путин Кирил Гундяев Йеротей Агатополски Михаил Константийски Йеротей Арсений Дядо Николай
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР