Мениджър международни връзки и специални проекти към БФБаскетбол Елеонора Рангелова

...
Мениджър международни връзки и специални проекти към БФБаскетбол Елеонора Рангелова
Коментари Харесай

Българка оглави техническата комисия на световния баскетбол

Мениджър интернационалните връзки и специфични планове към БФБаскетбол Елеонора Рангелова оглави Техническата комисия на ФИБА за интервала 2023-2027 година Това стана ясно след първото съвещание на новоизбрания Борд на централата.

ФИБА за следващ път гласоподава доверие на българката, като единствено преди дни тя стана първата жена, която бе механически пратеник на край на Световното състезание при мъжете.

След като се събра в навечерието на шампионата в Манила, Филипините, Бордът удостовери всички назначения, като сложи мощен акцент върху работата за реализиране на тъждество сред половете, което докара до редица значими достижения.

Съгласно промените на Общия правилник на ФИБА, признати през 2021 година, беше въведено условието за най-малко 30-процентно посланичество на двата пола във всяка комисия. Така във всички комисии на ФИБА към този момент 35% от представителите са дами. За първи път три от седемте комисии на ФИБА се ръководят от жена, а в две от останалите четири такава е заместник-председателят.

По-голямата част от дамите, назначени за членове на комисиите на ФИБА, или заемат длъжността президент или общоприет секретар в съответните национални федерации, или са взели участие в някоя от специфичните стратегии на ФИБА.

Любопитното е, че за втори мандат легендата на Германия Дирк Новицки ще продължи да бъде отпред на Комисията на играчите, до момента в който негов заместител ще е една от най-успешните сръбски баскетболистки – Соня Васич.

За да усъвършенства световното посланичество, Бордът реши, че всичките пет района на ФИБА са показани посредством ръководител или заместник-председател на комисия.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР