Менда Стоянова е един от най-активните депутати на ГЕРБ, избирана

...
Менда Стоянова е един от най-активните депутати на ГЕРБ, избирана
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Летището е голяма хапка за община Пловдив

Менда Стоянова е един от най-активните депутати на ГЕРБ, избирана от Пловдив в 41, 42, 43 и 44-о Народно заседание. Председател е на бюджетно-финансовата комисия в Народното събрание. Има икономическо обучение. Завършила е УНСС /по това време ВИИ " Карл Маркс " - София/. Работила е в община Пловдив и в Окръжен национален съвет като основен експерт и началник-отдел, а по-късно в Териториална дирекция - Пловдив на Национална агенция за приходите от редови чиновник до длъжността шеф. В ГЕРБ е от основаването на партията, в Народното събрание - от 2009 година

- Г-жо Стоянова, разнообразни са мненията за бюджета. Едни споделят, че са планувани повече разноски, тъй като през 2019 година два пъти ще има избори и на ГЕРБ е нужна по-голяма поддръжка. Други излизат на митинг с искане за оставка на държавното управление. Каква е вашата оценка?

- Бюджетът е уравновесен, действителен и ни дава опция за развиване. Но не трябва да се преекспонира ролята на бюджета като на някакъв механизъм, който като с магическа пръчка ще вдигне приходите на хората.

Това е една сметка, в която се събират доходи от налозите и се разпределят за сферите, които страната финансира. От бюджета зависят приходите само на работещите в бюджетните структури. За тях за първи път от 2009 година насам е плануван

pъст от 10% на средствата за работна заплата.

И през идната година съблюдаваме поетия ангажимент към образованието, където ще има следващата стъпка с 20 % нарастване на заплатите на учителите. Пенсиите нарастват с 5,7 на 100 според швейцарското предписание въз основата индикатори. Това може да е доста малко като сума за пенсионери, само че за рамката на целия бюджет съставлява към 700 млн. лв. разноски годишно.

Важно е, че през последните няколко години имаме повече доходи, което се дължи на растежа на стопанската система, на изсветляване на сивия бранш и положителната работа на приходните организации. Това дава опция да се разпределят повече средства.

Така с изключение на спомагателни тласъци в политиката на приходите за 2019 година са планувани 500 млн. лв. допълнително за опазването на здравето и повече средства за защитата. Общите разноски следващата година нарастват с към 5 милиарда лв. и те са изчислени въз основата на обезпечени доходи.

- Как се надявате да решите демографската рецесия, в случай че страната дава на месец едвам 35 лв. за едно дете?

- Раждаемостта няма по какъв начин да се подтиква с добавката от 35 лв.. Децата се отглеждат не от страната, а от родителите със заплатите, които те получават. Много по-важно е

страната да обезпечава изискванията да има претовареност

и по-високи заплати. Не по-малко значимо е да има детски градини за всички деца и обучение на високо равнище. Много по-голяма е изгодата, в случай че страната може да заделя за тези тласъци повече средства, в сравнение с да раздава пари на калпак, както се желае от опозицията.

Да не забравяме, че майчинството в България е най-дълго от всички други страни в Европейски Съюз.

- Линията на бедността през 2019 година ще приближи 348 лв.. Как се живее с пенсия от 125 или 200 лв., които през идната година ще вдигнете с жалките 10-20 лв.?

- Лично аз смятам, че погрешен е препоръчаният метод за нарастване на пенсиите от 200 на 300 лв., тъй като това обезсмисля внасянето на осигуровки и обезпечаването на по-високи заплати. Минимална пенсия получават хората, които са плащали доста дребни осигуровки, и ножицата сред тях и тези, които са внасяли повече пари, се затваря.

Това ще демотивира хората през днешния ден да вършат осигуровки на по-високи вноски, което не трябва да се случва. Пенсионната система в България е разходно-покривна - всички средства от осигуровките отиват за пенсии и даже страната дава в допълнение 4 милиарда лв. от налози.

Повишаване на пенсиите е допустимо, в случай че страната има запас

и това да става посредством преизчисляване на всички пенсии.

- Румъния изпревари България с съвсем двойно по-висока минимална заплата. Защо ние отново изоставаме?

- Мисля, че в Румъния скоро ще избухне бюджетна бомба, за което предизвестяват анализаторите. Повишаването на приходите за сметка на бюджет, който не може да го разреши, е доста рисковано. Финансовата политика в България е постоянна и следващата година се планува понижение на недостиг на 0,5 от брутния вътрешен артикул, а за 2020 година - уравновесено бюджетно салдо, т.е. колкото доходи имаме, толкоз ще са и разноските.

- Какви облекчения планува Народното събрание и държавното управление през 2019 година, с цел да има условия бизнесът да дава по-големи заплати на работещите хора?

- Данъчната политика, която следваме, основава положителни условия за бизнеса. Въпросът е, че структурата, основана преди години, е такава, че се насочва най-вече към нискоефективен бизнес, който не носи огромни облаги и надлежно не заплаща високи заплати. Бих дала за образец ишлеметата, които години наред осигуряваха главната претовареност на популацията. Пътят е

смяна на структурата на стопанската система,

което обаче не става с държавна интервенция, към високоефективни новаторски производства. Такава смяна се вижда. В тези компании да вземем за пример в IT бранша, заплатите в пъти са по-високи даже от междинната за страната. За подобен бизнес е извънредно значимо да има високообразовани и квалифицирани фрагменти. Затова от няколко години образованието е приоритет на ръководството на премиера Бойко Борисов.

- Увеличават ли се налозите и таксите следващата година и какви промени приехте в последна сметка за налог МПС след многото разногласия?

- Увеличението е единствено за остарели коли, и то е малко. Разчетите демонстрират, че за 20-годишни коли данъкът може да се завиши примерно от 30 лв. на 60. Важно беше да се предприеме тази първа стъпка и да признаем, че би трябвало да водим политика в ограничение на замърсителите на въздуха. Тази седмица и в София, и в Пловдив имаше смог. Много е елементарно да протестираш и да казваш, че по този метод наказваме бедните, само че би трябвало да си изберем дали

да живеем в по-чиста среда, или ще станем сметището

на европейските дизелови коли, изхвърлени от приложимост. Това се чака в идващите години, в случай че ние не предприемем ограничения в тази посока. Други промени в данъчната политика не се плануват. Предвиждаше се от началото на 2020 година да се вкара нова методика за пресмятане на такса битови боклуци на правилото замърсителят заплаща.

Тя е отсрочена за 2022 година Справедливо е таксата да се заплаща съгласно количеството боклук, само че тежестта ще се преразпредели от компаниите към популацията. Убедена съм, че когато това се случи, ще има гърмеж на неодобрение. От една страна, хората споделят, че е вярно, само че въпреки това, няма да бъдат удовлетворени, като си видят сметката.

Решихме да отложим тази смяна, с цел да може общините да се приготвят. Вероятно в огромните градове ще се избере за база брой на живеещите в едно жилище, по тази причина ще се употребяват данните от преброяването на популацията през 2021 година

- В бюджета са признати промени с изравнителната дотация за общините. Какво значи това за Пловдив и за дребните общини, които яростно стачкуваха поради липса на средства?

- Целта на изравнителната дотация в годините беше да се дадат пари на дребните общини, които нямат задоволително лични доходи. Впоследствие от тези пари стартира да се заплаща и на огромните общини. Така за 2018 година община Пловдив получава от изравнителната дотация 4,6 млн. лв.. Тези средства са изплащани всеки месец,

За 2019 година Пловдив е с нулева изравнителна дотация,

т.е. няма да получи 4,6 млн. лв., тъй като попада измежду 19 общини, чиито лични доходи на един гражданин са над 120 % от междинното за страната. В резултат на това 21 млн. лв., които тези общини биха могли да получат, ще бъдат разпределени на други по-малки общини.

Това е неприятно за 19-те общини, само че с спомагателните средства ще могат да бъдат решени част от проблемите в обитаемоте места с дребни доходи. Иначе община Пловдив получава, както и преди, дотация за държавно делегираните действия. Годишно от републиканския бюджет на Пловдив се дават сред 140 и 150 млн. лв..

През 2019 година тази дотация се завишава, тъй като се финансира 10-процентното нарастване на заплатите на работещите в бюджетната сфера - в детски градини, учебни заведения, обществени действия и така нататък

- На Община Пловдив през 2015 година, 2017-а и 2018 година са преведени общо 20 млн. лв., с цел да извърши инфраструктурните планове за Европейска столица на културата. Но нито един от плануваните обекти не е приключен. Има ли риск градът да изгуби тези пари и за какво съгласно вас се стигна до този неуспех с инфраструктурата?

- Парите са преведени по сметките на община Пловдив и те се трансферират за идната година като временен излишък. Средствата ще бъдат платени на изпълнителите, откакто обектите се вкарат в употреба. Факт е, че по закона за обществените финанси следва целевите средства, отпуснати от страната, да бъдат осъществени в границите на една година.

Но всяка година с разпореждане за държавен бюджет се планува удължение с още една година, тъй като нормално парите се превеждат в средата на годината и физически няма време общините да проведат процедурите за планиране или избор на реализатор. Парите няма да бъдат изгубени. Друг въпрос е, че макар че всички тези планове се извършват сега, те

няма да бъдат приключени до началото на Европейска столица на културата.

Смятам, че въпреки и да не са подготвени до 1 януари, тези обекти ще останат за града. При всички случаи държавната дотация от 20 млн. лв. въздейства позитивно на развиването на Пловдив.

- Говори се за децентрализация на ръководството, а кметовете се оплакват, че нямат задоволително автономия. Ще имат ли в миналото повече власт, или страната им няма доверие?

- Общините получават дотация за избрани функционалности, които им са предоставени със закон. Самостоятелността е дадена на кметовете, с цел да вземат решение локалните проблеми със лични доходи. Затова, когато приказваме за децентрализацията, би трябвало да приказваме за повишение точно на личните доходи на общините. По-големите общини имат по-големи благоприятни условия сами да си обезпечават средства за разлика от дребните. Ако страната преотстъпи част от налог облага, налог общ приход или Данък добавена стойност на общините, каквито претенции има, общата разходна част на страната ще спадне. Тогава още веднъж ще има извънредно огромна неравнопоставеност сред огромните и дребните общини, като по този метод дребните ще бъдат ощетени. Това няма да е заслужено. Много значимо е

общините ловко да ръководят своите парцели.

Чрез основаване на общински бизнеси биха могли да обезпечават спомагателни доходи. Всяка община би трябвало да търси своята автономия, като генерира доходи посредством ръководство на своето имущество. Това е сложната задача и доста малко са общините, където има детайли на сходна политика. Всичко е въпрос на мениджмънт.

- Община Пловдив изиска от страната да ръководи Летище Пловдив. Ако го получи, ще може ли да го ръководи добре, в случай че не се оправя с мениджмънта с доста по-малко дружество - спортната зала „ Колодрума ”?

- Мисля, че Летището е огромна хапка за община Пловдив и няма да бъде печеливш план, в случай че стане общинско. Смисълът е то да бъде развито като гражданско летище и търговски терминал.

В противоположен случай остава като аварийно на софийското - да кацат самолети, в случай че има мъгла в столицата. Тази активност би трябвало да се прави от някой с огромен опит. Процедурата по концесионирането е прекъсната и към този момент няма решение на Министерския съвет за прекачване на сдружението на община Пловдив.

Министерството на превоза може да разгласи нова концесия. Що се отнася за Колодрума, защото поставих доста старания Пловдив да има своя спортна зала, ми е доста болно да давам отговор на въпрос за какво не се употребява пълноценно. Това е бизнес, който би трябвало да се развива. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР