Мемориал „Стената на българските праведници ще има в София вече.

...
Мемориал „Стената на българските праведници ще има в София вече.
Коментари Харесай

Столицата ни ще разполага със Стена на българските праведници, спасили евреи през войната

Мемориал „ Стената на българските праведници " ще има в София към този момент. Той е отдаден на 20-ината българи, удостоени със званието „ Праведници на света “ от израелския институт Яд Вашем в символ на благодарност за това, че са избавили евреи по време на Втората международна война.

Мемориалът ще бъде в 134 СУ „ Димчо Дебелянов “.

България, за разлика от другите европейски страни през Втората международна война, съумява да избави своите жители евреи от депортиране в концлагерите. Спасението става същинска национална идея на българите с помощта на волята и напъните на доста хора - политици, духовници, създатели, общественици и жители.

„ Днес отдаваме респект на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя личен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на непознатия живот. Това са праведниците на нашето родно място “, споделя госпожа Весела Палдъмова, шеф на 134 СУ „ Димчо Дебелянов “.

Мемориалът „ Стената на българските праведници на света “ е направен по концепция и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои и създател на Българо-еврейския културен институт. Досега в никоя страна не е поставян сходен мемориал.

„ Нашата цел не е просто да издигнем монумент на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че ние помним ", споделя Роман Стоянов. Желанието ни е да сплотяваме хората, които обичат България и в същото време почитат и ценят приноса на евреите и еврейската общественост за развиването ѝ.

Всички, които ще участват на събитието, ще потвърдят и своята подготвеност да се опълчват на деянията на антисемитизъм, ксенофобия и тирада на омразата, добавя той.

Официални посетители на събитието ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на образованието Мария Гайдарска, зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, представители на задграничните дипломатически задачи в България, на религиозните общности, учени, културни дейци, общественици и жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР