Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното търговско - икономическо сътрудничество

...
Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното търговско - икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Министър Пулев: Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното комерсиално - икономическо съдействие сред Република България и Република Португалия. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа, който взе участие в гала по сключване на Меморандум за съгласие сред Изпълнителната Агенция за поощряване на дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за вложения и външна търговия на Португалия (AICEP) в Лисабон. От българска страна документа подписа изпълнителният шеф на ИАНМСП Бойко Таков, а от португалска Луис Филипе де Кастро Енрикес, Председател и Изпълнителен шеф на AICEP. На церемонията участваха още посланикът на България в Португалия Н. Пр. Иван Найденов, както и началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, оповестиха от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа.

Двете институции ще работят интензивно за усилване на бизнес контактите сред дребни и междинни компании от двете страни посредством редица взаимни начинания, измежду които продан на бизнес делегации, двустранни конгреси и В2В срещи.



Министър Пулев уточни, че по данни на Национален статистически институт износът на България за Португалия за интервала януари-юли 2022 година нараства с 10,7% и възлиза на 163,3 млн. лева, по отношение на същия интервал на 2021 година „ При вноса за първите седем месеца на годината цифрите са надлежно 138,7 млн. лева и повишение от 17,6%. Търговското салдо към юли 2022 година е позитивно за България в размер на 24,6 млн. лева “, добави той.

По думите му България и Португалия имат необработен капацитет. Той разиска с ръководството на Агенцията за вложения и външна търговия на Португалия задълбочаване на съдействието в областта на високите технологии, започващите компании и на киберсигурността.  Пулев акцентира, че Меморандумът ще насърчи и комерсиалния оборот сред фирмите от двете страни. „ Въпреки че сме на противоположните краища на Европа с този Меморандум би трябвало да погледнем един към различен и да засилим партньорството “, посочи той.

Министър Пулев съобщи още, че страната ни се стреми да бъде врата за влизане на вложения към Европа от Близкия Изток и Азия. В рамките на провелата се среща след церемонията стана ясно, че страната ни ще посрещне португалска бизнес делегация при започване на 2023 година, както и че ще има павилион в границите на едно от най-големите интернационалните събития за технологии и цифровизация, което се организира в Португалия -  Web Summit. Наред с това бяха разисквани водещите браншове с максимален капацитет за развиване на стокообмена, както и опциите за бъдещо бизнес съдействие сред двете страни.



Меморандумът планува двете организации да реализират съдействие при поощряване и подкрепяне на предприятията от двете страни посредством продан на информация за законодателство в региона на търговско-икономическата активност, поощряване установяването на директни контакти сред предприятия от двете страни, реализация на капиталови планове и основаване на смесени предприятия, продан на опит и на експерти, продан на изявления, взаимно образуване на бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други промоционални прояви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР