Меморандум от ПП/ДБ и отрицателна реакция от ГЕРБ - сякаш

...
Меморандум от ПП/ДБ и отрицателна реакция от ГЕРБ - сякаш
Коментари Харесай

Кампанията за евроизборите вече е в ход

Меморандум от ПП/ДБ и негативна реакция от ГЕРБ - като че ли нищо не предвещаваше сходна обстановка във вътрешната политика единствено 2-3 седмици преди 6 март, датата на която би трябвало да започва процедурата за реализиране на ротацията в изпълнителната власт. Запазването на балансите в една по този начин комплицирана управническа формула е съществено предизвикателство и заради тази причина сходни внезапни дейности от едната от двете страни несъмнено носят риск. Меморандумът на ПП/ДБ е ориентиран главно към регулаторите. Най-вероятно в тази коалиция има неодобрение, че промяната на управителните органи на регулаторните институции се забавя и са решили по някакъв метод да раздвижат въпроса.

В меморандума обаче участват още най-малко две основни тематики. Става дума за външното министерство, което на политическо ниво се оформи като затруднение за ротацията, както и за изборната тематика. От ПП/ДБ споделят, че в случай че не съумеят да се договорят с ГЕРБ по въпросите, заложени в документа, биха предложили провеждането на предварителни парламентарни избори дружно с евроизборите през юни (т.нар. 2 в 1). В същото време обаче те оферират вид за цялостен 4-годишен мандат на актуалното държавно управление посредством ротиране на всеки 9 месеца и огледална промяна на местата сред Денков и Габриел. Т.е. ПП/ДБ хем приказват за предварителни избори, хем дават рецептата по какъв начин изобщо да не се стига до такива.

Евентуално приемане на меморандума от страна на партията на Борисов, в частта му за осъществяването на цялостен мандат, би решил най-малко въпроса за външното министерство. От ГЕРБ обаче, и по-точно от самата Мария Габриел, имаше малко прибързана реакция що се отнася до концепцията на ПП/ДБ при огледалната промяна на местата сред нея и Денков, външната политика да се управлява и от двамата. Независимо кой от тях е министър председател и кой външен министър в съответния откъслек от време. Всъщност това е конституционното състояние във връзка с образуването и провеждането на българската външна политика. Отговорността за нея е на държавното управление, т.е. навръх външния министър и на премиера като глава на изпълнителната власт.

Интерпретациите на ГЕРБ, че това би било външна политика на два гласа могат да имат някакво съображение единствено в случай че досега е имало несъмнено разминаване в целите сред Денков и Габриел. Такова нещо обаче не стана видно през първите 9 месеца на кабинета. Членството в Шенген, влизането в еврозоната и обезпечаването на помощ за Украйна са въпроси, по които и двамата работиха интензивно и бяха в цялостен синхрон. Няма никакво съображение да считаме, че след ротацията това може да се промени, без значение кой е идващият външен министър.

Експлоатирането на изборната тематика в меморандума обаче е най-интересната част от него. Тя е по-интересна даже от тематиката за регулаторите. Де факто този меморандум сложи началото на предизборната акция преди евроизборите. Предсрочен парламентарен избор надали ще има, само че образуването на предизборни настройки си е една основна нужда. Избирателната интензивност на евровота по принцип е ниска, а ПП/ДБ се нуждаят от висока интензивност. Ако тя резервира обичайно ниските си равнища, то те може да се окажат главните губещи.

Положението на ПП/ДБ през идващите месеци, до юни, когато ще се проведат евроизборите, в действителност ще е комплицирано и мъчно. От една страна Кирил Петков и Христо Иванов би трябвало да поддържат салдото в ръководството, а от друга - би трябвало да намерят метод за оптимално активизиране на гласоподаватели в своя изгода на евровота, което може да стане само посредством по-висока изборна интензивност. Ако разликата сред ГЕРБ и ПП/ДБ на европейските избори е един мандат, поддържането на актуалното ръководство ще е елементарно. Ако ГЕРБ обаче имат два мандата задатък, то бъдещето на актуалното държавно управление става под въпрос. При три мандата разлика, което е малко евентуално, предварителните избори при започване на есента стават съвсем неизбежни. На процедура ПП/ДБ би трябвало да преживеят една комплицирана обстановка, с цел да им е елементарно след евровота.

Предложеният меморандум безспорно оказва помощ за консолидирането на електората на партиите на Петков и Иванов. Говорейки за систематизиране при регулаторите 50:50 сред ГЕРБ и ПП/ДБ, Петков съобщи, че по този начин двете обединения взаимно ще се управляват. Всъщност посланието на Петков към електората е - ние ще направляваме ГЕРБ. Просто това е единственият метод за решение на въпроса, защото те са най-голямата парламентарна група и както не можем да управляваме без тях, по този начин не можем да сменим и управленията на регулаторите в случай че нямаме тяхната поддръжка. Това споделя Петков на гласоподавателите на ПП/ДБ (твърдо ядро и периферия), това споделя и изобщо на обществото като цяло.

Тихата и спокойна обстановка преди ротацията и изобщо преди датата на изборите за европейски парламент беше изцяло допустима за ГЕРБ. Партията има постоянна електорална преднина пред (не)коалиционния си сътрудник. Това се вижда във всеки социологически сондаж. В този смисъл хората на Борисов нямаха нужда да трансформират нищо в съществуващата обстановка. След меморандума на ПП/ДБ обаче те нямаше по какъв начин да не реагират. И реагираха посредством обръщение към своя електорат, атакувайки слабостите на меморандума и обществените уточнения по него, които Кирил Петков направи в едно телевизионно студио.

Това де факто възпроизведе ситуацията, която имахме във вътрешната политика преди конституирането на кабинета " Денков - Габриел ". Тогава и ГЕРБ, и партиите от сегашната коалиция ПП/ДБ говореха само на своите електорати.

Никой не искаше да направи крачка към другия като евентуален сътрудник и служебните държавни управления на Радев следваха едно след друго. Точно това ще се случи и в този момент, в случай че се проведат избори 2 в 1. След едни хипотетични предварителни парламентарни избори през юни няма да бъде допустимо даже съставянето на държавното управление, което имаме в този момент. Едва ли ГЕРБ биха желали да поемат отговорността за това. Едва ли и ПП/ДБ биха желали да се нагърбят с сходна отговорност.

Най-вече по тези аргументи разговорът сред Борисов и Иванов беше възобновен и по всяка възможност през идващите две седмици детайлите по ротацията ще бъдат контрактувани. Най-вероятно меморандумът ще изиграе своята роля в процеса и в този смисъл по време на същинската акция преди евроизборите ПП/ДБ ще има какво да дадат на гласоподавателите си.

Ако за ПП/ДБ в този момент водещата тематика са регулаторите, то за ГЕРБ от голяма важност е по-скоро изпълнителната власт и по-точно по какъв начин тя ще наподобява откакто бъде управлявана от Мария Габриел. Поне това може да се направи като извод от думите на Борисов, който съобщи, че меморандумът би трябвало да се развие и да включи съответствие 50:50 и в държавното управление. Това което имаме все още са ясните позиции на двете страни. Кирил Петков - регулаторите - 50:50, Бойко Борисов - министерствата - 50:50.

Логически тук позицията на Петков е по-издръжлива. Регулаторите са самостоятелни и в този смисъл контролът там е вътре в тях самите. Докато контролът на изпълнителната власт е в Народното събрание, където Борисов разполага с всички принадлежности на парламентарния устав и парламентарната процедура и може да ги ползва както по отношение на премиера, по този начин и по отношение на всеки министър без ограничаване. Може би за първи път договарянията сред (не)коалиционните сътрудници ще съставляват логическа борба. От нея с по-добра визия ще излезе този, който по-добре селектира причините си, само че освен. Публичният роман също ще е доста значим, тъй като става дума за предзиборна обстановка (евровота) и задачата е привличането на електорат.

Преговорите сред ПП/ДБ и ГЕРБ на процедура са без конкуренция, тъй като в случай че управническата формула се разпадне, това би било равнозначно на очистване на всички шансове за цялостно участие в Шенген в обозримото бъдеще. Както и на отсрочване на участието ни в еврозоната без ясна опция за нова дата. Нито ГЕРБ могат да хвърлят виновността за всичко това върху ПП/ДБ, нито противоположното е допустимо. За българските жители ще е изцяло ясно, че виновността е обща и в този смисъл и едните, и другите ще бъдат губещи.

През есента към този момент ще е ясно дали страната ни получава цялостен Шенген и еврозона от началото на 2025 година Ако тогава вероятностите не са положителни, то предварителните избори може и да се трансфорат в действителна алтернатива. Отношение към обстановката тогава ще имат и резултатите от евровота (както към този момент стана дума). А в този момент оставаме с упованието, че Мария Габриел ще е идващият министър председател. Дали скоро след 06 март, или по-късно повече време, следва да забележим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР