Мелбърн беше разтърсен в неделя от рядко и плитко земетресение

...
Мелбърн беше разтърсен в неделя от рядко и плитко земетресение
Коментари Харесай

Най-силното земетресение от 120 години насам разтърси Мелбърн


Мелбърн беше разтресен в неделя от рядко и плитко земетресение - най-силното земетресение, което е удряло австралийския град от повече от век насам - което разклати постройките, само че в последна сметка аргументи доста дребни вреди.

По предварителна информация земетресението с магнитуд 3,8 по Рихтер е станало в северозападното предградие Сънбъри в 23:41 ч. локално време на дълбочина 2 км, оповестява държавната организация Geoscience Australia.

Адам Паскал, основен теоретичен помощник в Центъра за сеизмологични проучвания в щата Виктория, съобщи, че земетресението е било най-силното на 40 км от Мелбърн след труса с магнитуд 4,5 през 1902 година



" Това ме разсъни! Вероятно 5-10 секунди леко разклащане. Адреналинът към момента не се е разсеял... " Паскал съобщи в Twitter.

От Geoscience Australia оповестиха, че са получили повече от 21 000 известия за земетресението, като ударните талази са усетени чак до град Бендиго, на към 150 км северно от Мелбърн, и до Хобарт на остров Тасмания на юг.

През април Мелбърн изпревари Сидни и стана най-населеният град в Австралия - и доста от 5,8-те милиона поданици на града се разсъниха в понеделник с история за описване.

" Чувствах се по този начин, като че ли аероплан се е разрушил до къщата ми или нещо сходно ", споделя един от жителите, съгласно 7News, филиал на CNN.

" Аз съм на 70-ия етаж в кулата " Еврика " и цялата постройка се разклати на няколко метра ", съобщи различен гражданин на Мелбърн в Twitter, визирайки небостъргача в центъра на града, заяви австралийският филиал на CNN Sky News.

Един човек споделя, че е " избягал от къщата с мачете " по пижама.

" Старата ни къща звучеше по този начин, като че ли я разрушават ", прибавиха те, съгласно Sky News Australia.

Австралийското бюро по метеорология съобщи в Twitter, че няма заплаха от цунами от земетресението, макар че службите за незабавна помощ предизвестиха за евентуални вторични земетресения в изказване във Фейсбук.



Най-много трусове стават в Тихоокеанския огнен пръстен, където се намират най-активните вулкани в света и където трусовете се случват, когато тектоничните плочи се притискат една към друга.

Земетресенията не са толкоз чести в Австралия, макар че на континента се следи сеизмична интензивност, дължаща се на придвижването на тектоничните плочи.

През 2021 година в щата Виктория е записано земетресение с магнитуд 5,9, което предизвиква незначителни структурни повреди в Мелбърн, макар че е ударено на близо 200 км.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР