Мексико няма да може напълно да замени цялата царевица, която

...
Мексико няма да може напълно да замени цялата царевица, която
Коментари Харесай

Мексико иска да намали вноса на царевица с 30-40%


Мексико няма да може изцяло да размени цялата царевица, която внася до 2024 година, сподели заместник-министърът на земеделието Виктор Суарес, само че страната се надява да понижи покупките си сред 30 и 40 %, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Мексико към този момент задоволява потребностите си от бяла царевица, само че е мощно подвластно от вноса на жълта царевица, която значително купува от Съединени американски щати като храна за добитък.

По-рано тази седмица американски представители на земеделието и търговията показаха " сериозна угриженост " по отношение на политиките на Мексико в региона на селскостопанските биотехнологии на срещи с мексиканските си сътрудници, защото продължаващите различия заплашват десетилетия на процъфтяваща търговия с царевица сред съседите.

Притесненията на Вашингтон се концентрират върху натиска на мексиканския президент да забрани по този начин наречената биотехнологична царевица или сортове, създадени с генетично модифицирани организми (ГМО), да влизат в Мексико, в случай че са предопределени за консумация от индивида. Съединените щати съставляват по-голямата част от вноса на мексиканска царевица.

" Предложеният метод на Мексико, който не се основава на науката, към момента заплашва да наруши двустранната селскостопанска търговия за милиарди долари, да аргументи съществени стопански вреди на американските фермери и мексиканските животновъди и да задуши значими нововъведения, нужни, с цел да оказват помощ на производителите да отговорят на належащите климатични условия и продоволствени провокации пред сигурността ", сподели Катрин Тай от офиса на комерсиалния представител на Съединени американски щати (USTR).

Страните са в спор по отношение на декрет, публикуван от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор през 2020 година, който се стреми да приключи вноса на генетично модифицирана царевица и хербицида глифозат до 2024 година

Мексико реши да отсрочи възбраната си за покупки на ГМО царевица от Съединени американски щати до 2025 година, решение, което се смята за приемливо от държавното управление на Съединени американски щати, съобщи мексиканският министър на земеделието Виктор Вилалобос предишния месец.

Мексико е един от най-големите купувачи на американска царевица, като американските фермери изпращат към 17 милиона тона най-вече ГМО жълта царевица в Мексико годишно, по-голямата част от която се употребява за храна на животни. Мексиканските управляващи обявиха, че ще продължат да внасят ГМ царевица за храна на животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР