Мексиканска кухня е общото название на националната кухня на Мексико,

...
Мексиканска кухня е общото название на националната кухня на Мексико,
Коментари Харесай

Какво знаете за мексиканската кухня?

Мексиканска кухня е общото наименование на националната кухня на Мексико, представляваща сама по себе си синтез от ацтекски и испански кулинарни обичаи. Испанските детайли стартират да проникват с покоряването на империята на ацтеките в края на 16 век.

Мексиканската кухня е фамозна с разнообразието от усети, цветната украса на ястията и многото подправки. А царевицата, фасулът и чушките (най-вече лютите чили чушки) са трите продукта, които придават образа на мексиканската кухня.

Испанците пък прибавят в менюто им месото от домашни животни, млечните артикули, както и благосъстоянието от подправки и билки.

Въпреки че още тогава испанците пробват да наложат своите кулинарни навици върху локалното население, те не съумяват изцяло. Познанията и усетите на двете цивилизации стартират да се смесват последователно.

 Какво знаете за мексиканската кухня?

Основата съставна част на кухнята на Мексико е питката Тортиля, направена обичайно от царевично брашно с подправки, измежду които първо място заемат чили чушките и салцата. От тортиля се подготвят разнообразни, завити с заряд ястия: бурито, чимичанги и енчилада.

Мексиканската кухня варира съгласно района, поради локалния климат, географските и етническите разлики. Северната част на Мексико е известна със своето говеждо, козе и щраусово месо, от които се подготвят доста месни ястия.

В централната част на Мексико се подготвят ястия, присъщи за цялата страна, само че има и районни специалитети като barbacoa (ястие с овче месо), pozole (мексиканска супа), menudo (мексиканска чорба от карантия) и carnitas (задушени или печени дребни парченца свинско месо, които може да се сервират като независимо ядене или като плънка на такос, бурито и т.н.

 Какво знаете за мексиканската кухня?

Югоизточно Мексико въпреки това е известно със своите люти чушки и пилешки ястия. Този район е повлиян и от Карибите.

Т.нар. " улична храна " заема централно място тук и може да се похвали с доста разнородни предписания. Такос, кесадия, тамалес, карнитас са измежду най-лесните и апетитни оферти.

Всъщност такос е обичана храна освен за мексиканците – рецептата е превзела както американците, по този начин и европейците.

И нищо чудно – мексиканската версия на дюнера е доста лесна за осъществяване и е много питателна. Няма по какъв начин да не споменем и невероятното гуакамоле.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР