Междузвездният обект с форма на пура в червенокафяв цвят, наречен

...
Междузвездният обект с форма на пура в червенокафяв цвят, наречен
Коментари Харесай

Оумуамуа може да е част от планета

Междузвездният обект с форма на пура в червенокафяв цвят, наименуван Оумуамуа, който прелита през нашата Слънчева система, може би е откъслек от планета, раздрана, когато се е въртяла прекомерно покрай далечна звезда.

Учените бяха озадачени от произхода и природата на Оумуамуа след откриването му през 2017 година, като някои даже допускаха, че това може да е извънземен галактически транспортен съд.

Астрономите Юн Джан и Дъг Лин в проучване, оповестено тази седмица, обявиха, че компютърните симулации демонстрират, че е излишък от планета или планетарен конструктивен блок, погубен от „ гравитационните сили “ на звездата.

Оумуамуа, първият обект от друга звездна система, открит да минава през нашата Слънчева система, е дълъг към 640 км. Удължената му форма, любопитното придвижване и да вземем за пример неналичието на опашка от прахуляк и газове – посочваха, че това не е елементарна комета или метеорит.

Когато по-малко тяло минава покрай доста по-голямо, гравитационните сили, упражнявани от по-голямото тяло, могат да раздробят по-малкото. Това се е случило и когато комета, наречена Shoemaker – Levy 9, пътувала прекомерно покрай планетата Юпитер през 1992 година.

„ Повечето планетарни тела се състоят от голям брой части канара, които са се съединили под въздействие на гравитацията. Бихте могли да си ги визиите като пясъчници, плаващи през пространството. Структурата им може да бъде нарушена, когато силата, настояща върху обособените “ пясъчни частици „, е по-голяма от взаимната им гравитация “, споделя Джанг, откривател от Observatoire de la Côte d’Azur във Франция.

„ Подобно на океанските приливи и отливи на Земята, които са резултат от гравитационни дърпания на Слънцето и Луната, в космоса планетарно тяло, което се доближава задоволително покрай звезда, е подложено на мощните гравитационни издърпвания от тази звезда “, прибавя Джан. Теорията се появи в списание Nature Astronomy.

При такова събитие, частите на планетата ще бъдат разграничени на части с формата на удължени линии, като някои фрагменти по-късно се съединяват, с цел да образуват обекти, завършени като Оумуамуа, прибавя Лин, астрофизик от Калифорнийския университет в Санта Крус.

Звездата евентуално е била една десета до осем десети от масата на нашето Слънце, „ плътна звезда, бяло джудже “, споделя Лин.
„ Нашият сюжет предлага атрактивна и жизнеспособна опция на необятно рекламираното съмнение за извънземен галактически транспортен съд “, споделя Джан.

Проучването допуска съществуването на доста обекти, образувани по този метод.

„ Ние демонстрираме опцията за панспермия, пренасяна от тези предмети “, споделя Джан, като се базира на хипотетичното разпространяване на микроорганизми или химически детайли нужни за живота посредством обекти, пътуващи в пространството.

Оумуамуа, което означава„ делегат отдалеко “на хавайски език, пътува, с цел да напусне Слънчевата система и през август ще доближи орбиталното разстояние на Уран.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР