Международниятден на глухите се чества от 1951 г. когато на

...
Международниятден на глухите се чества от 1951 г. когато на
Коментари Харесай

Днес се отбелязва Международният ден на глухите хора

Международниятден на глухите се празнува от 1951 година когато на 19-ти септември в Рим, Италия, е основана Световната федерация на глухите. Той се отбелязва всеки финален неделен ден от месец септември.

Първите интернационалните връзки на глухите хора в България датират от 1934 година, когато Дружеството на глухонемите се свързва с глухите от Германия посредством посредничеството на Фердинанд Урбих. На идната година открило връзка и с организацията на глухите в Русия, а през 1937 година - и с сдружението на глухонемите в Югославия. Български делегати с повреден слух взели участие в редица техни конгреси, а техни делегати - в конгресите на Съюза на глухите в България.

За първи път сериозен опит за интернационалните контакти бил изработен през 1955 година, когато тричленна българска делегация взела участие в работата на Втория конгрес на Световната федерация на глухите. На идната година българския съюз на глухите става член на трите интернационалните организации на глухите - Световната федерация на глухите, Международният комитет на спорт на глухи и Международният комитет на тихия шах.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР