Международният валутен фонд остава разделен каква да е съдбата на

...
Международният валутен фонд остава разделен каква да е съдбата на
Коментари Харесай

МВФ разделен за Кристалина. САЩ и Европа в спор

Международният валутен фонд остава разграничен каква да е ориста на ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева, която бе упрекната в лобиране за Китай. Съединени американски щати и Европа остават на противоположни позиции дали Георгиева би трябвало да остане на поста си като шеф на МВФ. Противопоставянето е на път да засенчи водещите годишни срещи на фонда тази седмица, написа „ Файненшъл Таймс ”. Вашингтон желае тя да си отиде, до момента в който европейските сили са по-склонни да я поддържат за оставане на поста.

Позицията на Георгиева като шеф на фонда е подложена на рецензия, защото предишния месец тя беше упрекната в манипулиране на данни в интерес на Китай в качеството й на шеф на Световната банка. 24 -те членове на изпълнителния съвет на МВФ са разграничени на два лагера: Съединени американски щати и Япония, двамата най -големи акционери във фонда, от една страна и Франция, Германия, Италия и Англия, които поддържат Георгиева.

Въпреки поредицата срещи през последните дни, бордът към момента не е постигнал консенсус. В изказване, оповестено късно нощес след спомагателни срещи с представители на WilmerHale и Георгиева, от МВФ обявиха, че бордът е постигнал „ спомагателен забележителен прогрес “ в оценката на обстановката и ще вземе решение „ доста скоро “.

Годишните срещи на фонда със Световната банка стартират през днешния ден.

Критиците настояват, че обвиняванията против Георгиева заплашват способността на Световната банка и МВФ да предизвикват промените за напредък.

Но нейните поддръжници акцентират поддръжката й за по-бедните народи по време на пандемията от ковид и пренареждането на целите на фонда за решение на въпроси като изменението на климата и равенството сред половете, съобщи БГНЕС.

Прогресивните икономисти застанаха на страната на Георгиева. Джефри Сакс, шеф на Центъра за стабилно развиване към Колумбийския университет, написа във „ Файненшъл Таймс ”, че нейното премахване „ би било рискова и скъпа капитулация пред антипекинската нервност “.

Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат и някогашен основен икономист на Световната банка, разказва напъните за отстраняването й като „ прелом “.

Шестима някогашни чиновници на Световната банка в изказване, оповестено от организация за връзки с обществеността, наета от Георгиева предишния месец, я опазиха като „ човек с изключителна честност и ангажираност към идеята на развиването “.

Критиците на Георгиева споделят, че фокусът би трябвало да бъде върху изказванията в отчета на WilmerHale и техните последствия за доверието както в Световната банка, по този начин и в МВФ като източници на стопански данни с най-висока кредибилност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР