Международният валутен фонд обяви, че е одобрил промяна в устава

...
Международният валутен фонд обяви, че е одобрил промяна в устава
Коментари Харесай

МВФ премахна последното препятствие пред кандидатурата на Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд разгласи, че е одобрил смяна в устава си, с цел да отпадне условието за възраст за поста ръководещ шеф, което отстранява последното затруднение пред номинацията на българката Кристалина Георгиева, съобщи Франс прес.

В изказване МВФ напомня, че от 1951 година общите разпореждания забраняваха назначението на претендент на възраст 65 години или повече на поста ръководещ шеф и не позволяваха на титуляра да извършва функционалностите си след навършване на 70 години, предава Българска телеграфна агенция.

Измененията в общите правила, утвърдени от управителния съвет, които влизат в действие неотложно, приравняват изискванията за назначение на ръководещ шеф към тези за членове на съвета на шефовете, управляван от ръководещия шеф, и за ръководителя на Групата на Световната банка, които не са обект на никаква възрастова граница, показва основаната във Вашингтон институция.

Промяната, утвърдена директно преди привършване на процедурата по предложение на кандидатури, ще разреши да бъде призната тази на Кристалина Георгиева. Понастоящем тя е втори по сан чиновник в Световната банка и навърши 66 години на 13 август.

За момента Георгиева е единственият прочут претендент. Тя беше номинирана като претендент на Европейски Съюз на 2 август, след гласоподаване, подчертало раздялите в общността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР