Международният валутен фонд направи през октомври изследване, за да определи

...
Международният валутен фонд направи през октомври изследване, за да определи
Коментари Харесай

Топ-10 на най-богатите държави

Международният валутен фонд направи през октомври проучване, с цел да дефинира страните с най-голям Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Катар е една от най-богатите страни на планетата. През последните години тя изпреварва доста останалите по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - 124 930 $. Емирството е трето в света по ресурси на природен газ, шестият максимален експортьор е на природен газ и огромен експортьор на нефт и петролни артикули (21-о място в света).

Малката страна Люксембург е фамозна с извънредно високия си витален стандарт. В нея са основани значими организации на Европейския съюз. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 109 190 $. Благодарение на преференциалните условия и офшорната зона в столицата й има към хиляда капиталови фонда и над 200 банки, повече в сравнение с във всеки различен град.

Сингапур е високоразвита страна с пазарна стопанска система и ниски налози, което я прави привлекателно място за вложителите и транснационалните корпорации. В нея има единствено пет данъка, чиято обща ставка е 27.1 на 100. Причисляват Сингапур към източноазиатските тигри поради бързия скок на стопанска система му до равнището на най-развитите страни. Сред водещите икономически сфери са производството на електроника, корабостроенето, финансовите услуги и биотехнологиите. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 90 530 $.

Заради благосъстоянието на султана на Бруней и на неговите поданици кралството постоянно е наричано "ислямския Дисниленд ". Благодарение на богатите ресурси от нефт и газ то е на едно от първите места в Азия по витален стандарт с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията 76 740 $. В основата на стопанската система е добивът и преработката на нефт (над 10 млн. т годишно) и газ (над 12 милиарда куб. метра).

Икономиката на Ирландия е съвременна, релативно дребна и подвластна от търговията. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 72 630 $. Макар че главният мотор на стопанския растеж си остава експортът, за развиването способстват повишението на потребителските разноски и възобновяване на вложенията в строителството и бизнеса.

Норвегия е най-големият производител на нефт и газ в Северна Европа. Хидроенергетиката покрива по-голямата част от енергийните потребности на норвежците, което разрешава износа на по-голямата част от нефта. Страната разполага със обилни минерални ресурси и огромен търговски флот. Като прибавим ниската инфлация (3 на сто) и безработица (3%), не е за чудене, че Норвегия е със забележителния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 70 590 $.

Кувейт е значим експортьор на нефт и член на ОПЕК. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 69 670 $. Страната има 9 на 100 от международните петролни ресурси (около 102 милиарда барела). Черното злато носи към 50% от Брутният вътрешен продукт, 95 на 100 от приходите от износ и 95 % от приходите в държавния бюджет.

Основата на стопанската система на Обединените арабски емирства са реекспортът, търговията, добивът и износът на недопечен нефт и газ. Дневният рандеман на нефт е почти 2.2 млн. барела, като по-голямата част се създава в емирството Абу Даби, следвано от Дубай, Шарджа и Рас ал-Хайма. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 68 250 $. Петролът обезпечи бърз стопански растеж на емирствата единствено за няколко десетилетия. В същото време се следи динамично развиване и на други икономически браншове, изключително на външната търговия.

Икономиката на Швейцария е измежду най-стабилните. Провежданата парична политика и банковата загадка я трансфораха в място, където вложителите се усещат най-сигурни за своите средства, вследствие на което страната става все по-зависима от непрекъснатия приток на задгранични инвестиции. Тя е международен водач в пречистването на злато и преработва две трети от международния му рандеман. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 61 360 $.

Хонконг е прочут като свободен пазар с ниски налози и невмешателство на страната в стопанската система. Градът не е офшорна зона, а без значение пристанище, не постанова мита върху вноса и не взима налог върху добавената стойност или неговите еквиваленти. С акцизи се таксуват единствено четири типа артикули, без значение дали са вносни, или локално произвеждане. Хонконг е значим интернационален финансов и търговски център, чийто Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 61 020 $ го прави най-богатия град в Китай.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР