Международният валутен фонд (МВФ) е поредната институция, която в последните

...
Международният валутен фонд (МВФ) е поредната институция, която в последните
Коментари Харесай

МВФ също очаква инфлацията в България да остане висока за по-дълго

Международният валутен фонд (МВФ) е следващата институция, която в последните няколко седмици покачва упованията си за инфлацията в България. В най-новата си макропрогноза фондът залага на средногодишна инфлация в страната от 8.5% тази година и 3% през 2024 година Макар да остава наклонността растежът на цените последователно да се забавя, упованията са ревизирани надлежно с 1 и 0.8 пункта нагоре по отношение на миналата прогноза отпреди половин година. Световната банка и други институции неотдавна предизвестиха, че точно.

Макар индикаторът последователно да понижава, това се случва по-бавно от предстоящото. Инфлацията в България падна от 15.6% в края на предходната година на 7.5% към август, измерена по европейската методология, която се употребява и от множеството интернационалните институции. Този спад значително пристигна по линия на силата, само че и надлежно на горивата в последно време още веднъж ускорява ценовото напрежение, а инфлацията при храните също остава висока.

Високата инфлация в световен мащаб също не е победена и МВФ покачва упованията си за нея надлежно на 6.9% и 5.8%. Макар към този момент анализаторите да не откриват данни за серпантина сред заплати и цени, съгласно тях централните банки не трябва да бързат да понижават лихвените проценти.

В същото време прогнозата на МВФ за растежа на българската стопанска система за тази година леко се усъвършенства и в този момент е 1.7% - с 0.3 пункта нагоре от април, като остава в интервала сред 1.4 и 1.9%, на който залагат множеството институции. Ревизията на МВФ е в синхрон с световната наклонност - през юли фондът към този момент излезе с малко по-положителни предвиждания за международната стопанска система. Малко по-добрият резултат на България тази година обаче идва за сметка на орязана прогноза за 2024 година, за когато заложеният напредък към този момент е 3.2% вместо предходните 3.5%.
Реклама По света - постепенно възобновяване
Бавно и неравномерно остава възобновяване на световната стопанска система от шоковете, породени от пандемията и войната в Украйна, показва МВФ. Повечето стопански системи към момента не съумяват да доближат равнищата, планувани преди пандемията, а пропастта сред районите се разтваря. Съединени американски щати се показват най-добре измежду водещите стопански системи, като тази година се чака Брутният вътрешен продукт на страната да надвиши предпандемичната си наклонност. Еврозоната също се възвръща, само че по-слабо и остава под равнищата, планувани преди коронавирус, главно поради отрицателните резултати от войната и преживения потрес в цените на силата. Проблемите на Китай с имотния бранш и слабото възобновяване от нулевия коронавирус оставят втората най-голяма стопанска система 4.2% надолу от предпандемичния ѝ тренд.

Общо за света МВФ чака растежът да се движи към 3% в средносрочен проект, което съставлява най-слабата вероятност от десетилетия. Дългосрочните последствия от пандемията и войната, възходящата геополитическа фрагментация и високите лихви са главните фактори, които лимитират растежа. В тази посока работят още отдръпването на фискалната поддръжка на държавните управления на фона на високите държавни задължения, както и рисковите метеорологични условия. Добрата вест, в случай че има такава, е, че съгласно МВФ светът въпреки всичко остава резистентен на множеството шокове и ще избегне криза. Така главният сюжет към този момент е за " меко приземяване ".

Трябва да се има поради обаче, че прогнозата на МВФ е направена преди експлоадирането на спора в Израел, който е още един спомагателен източник на.
Свързани публикации Конфликтът в Израел може да окаже отрицателно въздействие на световната стопанска система 10 октомври 2023, 08:27 Кризата на немския жилищен пазар взе първите си огромни жертви 10 октомври 2023, 08:07 Световната банка: Инфлацията може да спъне България за еврозоната 9 октомври 2023, 16:08 Цените на жилищата в еврозоната падат за първи път от години. В България растежът е двуцифрен 3 октомври 2023, 16:31 Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си равнище от две години насам 2 октомври 2023, 13:55 Какво значат цени на петрола от 100 $ за световната стопанска система 21 септември 2023, 06:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР