Международният съюз за опазване на природата - водещата организация, която

...
Международният съюз за опазване на природата - водещата организация, която
Коментари Харесай

Представиха обновен Червен списък на срещата на върха за климата

Международният съюз за запазване на природата - водещата организация, която наблюдава световното биоразнообразие, показа новия си Червен лист на срещата на върха за климата КОП28 в Дубай, оповестява Българска национална телевизия.

Изменението на климата задълбочава кризата с биоразнообразието на планетата, като прави средата по-смъртоносна за хиляди типове и форсира внезапното понижаване на броя на растенията и животните на Земята, съгласно интернационалната организация.

Видове сьомга и костенурки са измежду тези, чиито брой понижава със стоплянето на планетата.

Атлантическата сьомга към момента не е застрашена от изгубване, само че нейната популация е намаляла с съвсем една четвърт от 2006 година до 2020 година, означават от Международния съюз за запазване на природата.

Сега атлантическата сьомга се смята за " съвсем застрашена ". Тези риби към този момент се срещат на по-малко места и ги грози опасността от провокирани от индивида рискове като създаване на язовири и замърсяване на водата.

Организацията показва още, че изменението на климата затруднява рибите в намирането на храна и улеснява конкуренцията на непознати типове.

Актуализираният Червен лист, който наблюдава биоразнообразието по света, включва информация за 157 000 типа - с към 7000 повече от предходната година.

Според Международния съюз за запазване на природата малко над 44 000 типа са застрашени от изгубване или с 2000 повече от предходната година.

Климатичните промени утежняват изискванията за към 6700 типа, застрашени от изгубване. Сред изложените на по-голям риск животни да вземем за пример е зелената костенурка, която се среща в някои елементи на Тихия океан.

От организацията означават, че понастоящем се излюпват по-малко костенурки, защото по-високите равнища на морето заливат гнездата им. Затоплянето на водите може да навреди и на питателните им ресурси от морски треви.

Актуализацията включва първата световна оценка на положението на сладководните типове риби. Една четвърт от тях - малко над 3000, са застрашени от изгубване. Тъй като изменението на климата покачва морското ниво, солената вода се придвижва по-нагоре по реките. От IUCN означават, че в това време тези типове към този момент са изправени пред големи закани от замърсяване и несъразмерен лов на риба.

Жабите, саламандрите и други земноводни страдат най-вече. Около 41% от тези типове са застрашени. Експертите назовават директно засегнатите от световното стопляне земноводни " пленници на климата ", които не могат да изоставен местообитанията си.

Сред растенията едролистният махагон, употребен за разработване на мебели, декоративни детайли и музикални принадлежности, който до момента беше " уязвим ", към този момент е систематизиран като " заплашен ", отбелязва Агенция Франс Прес.

По данни на Международния съюз за запазване на природата и естествените запаси популацията му в Централна и Латинска Америка е намаляла с най-малко 60% през последните 180 години вследствие на неустойчиви способи на земеделие, разгръщане на градовете и разширение на земеделските площи, което води до заличаване на тропическите гори.

Все отново не липсват и положителни вести. Състоянието на два типа антилопи се усъвършенства, макар че към момента следва да бъде изминат дълъг път, преди дълготрайното им оцеляване да се стабилизира.

Така да вземем за пример саблерогият орикс - животно със ярък цвят на кожата и извити рога, преди е бил категоризиран като " липсващ в дивата природа ", само че в този момент е систематизиран като " заплашен ". Видът е бил изправен пред редица закани - бракониерство, суша и автомобилни произшествия. Всички те са изиграли роля за цялостното заличаване на типа до началото на века. Неотдавнашните старания за повторното въвеждане на типа в Чад обаче дадоха резултат и в този момент в огромен естествен резерват има минимум 140 възрастни и над два пъти повече дребни.

Антилопите сайга, които се срещат основно в Казахстан, към този момент не са " сериозно застрашени ", а се смятат за " съвсем застрашени ", като популацията им в тази централноазиатска страна се е нараснала с 1100% сред 2015 и 2022 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР