Международният плувен маратон “Порт-Бургас тази година ще бъде част от

...
Международният плувен маратон “Порт-Бургас тази година ще бъде част от
Коментари Харесай

Наш плувен маратон влезе в календара на Световната федерация

Международният плувен маратон “Порт-Бургас ” тази година ще бъде част от програмата на Световната федерация по плуване в открити води – WOWSA. Събитието следва на 8 юли в акваторията на Морска гара Бургас и е с рекорден награден фонд от 20 000 лв..

Организатор е международният рекордьор и първият българин преплувал Гибралтарския пролив Цанко Цанков. Тазгодишното издание е трето следващо в историята и се чака с огромен интерес. Две ще бъдат дистанциите за плувците. Едната е за фенове от 1000 метра, а другата от 3000 метра за състезатели и хора с опит. Уникалността на трасето е затвореното пространство към Морската гара, спокойните води и неналичието на подводни течения. Събитието е с поддръжката на Община Бургас, Военноморски сили на Република България и Порт Бургас.

„ Щастливи сме да обявим, че Световната федерация WOWSA включи маратона в своята стратегия. От няколко месеца водихме преписка с тях и мога да кажа, че бяха впечатлени от организацията на предходните две издания и без забележки получихме утвърждение. Това е от голямо значение за град Бургас, и за спортната общественост, която обича плуването. Ще има представител на WOWSA на 8 юли и всички състезатели ще получат специфични документи, които са формален документ от Световната централа. Ангажирали сме доста хора, които включихме в организационния комитет, тъй като чакаме и много състезатели от чужбина. Имаме и специфичен уебсайт на проявата burgasmarathon.com, който ще бъде отворен за регистрация още на 8 март. Със сигурност ще стане същински плувен празник и приканвам хората да се запишат за присъединяване. Освен наградния фонд ще има и доста предметни награди за всеки. Благодаря на Община Бургас и нашите сътрудници за съдействието и поддръжката към плувния маратон тази година “, заяви Цанко Цанков.

Цанков стартира и своята професионална подготовка като играч за идното историческо присъединяване от веригата най-трудни плувни маратони в света – OCEAN 7. Както и известно, той ще бъде първият българин, който ще плува в формален старт на 27 август в Тихия океан, от остров Санта Каталина до Лос Анджелис. Дължината на трасето е 35 километра и ще продължи към 10 часа в студените и бурни води на океана.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР