Международният олимпийски комитет (МОК) трябвa да измени олимпийската харта и

...
Международният олимпийски комитет (МОК) трябвa да измени олимпийската харта и
Коментари Харесай

МОК не бива да допуска страни-агресори на Олимпийски игри, категоричен е германски министър

Международният олимпийски комитет (МОК) трябвa да промени олимпийската харта и да изключва от бъдещи Игри народи, които организират военни дейности и нарушават интернационалното право. За това прикани министърът на вътрешните работи в немската провинция Хесе - Петер Бойт, представен от организация ДПА.

Войната в Украйна стартира по време на подкрепяното от Организацията на обединените народи (ООН) олимпийско помирение - единствено няколко дни след края на Пекин 2022 и преди началото на Параолимпиадата в китайската столица.

" Олимпийското помирение, което съществува от антична Гърция, би трябвало да получи нов живот в наше време. Страните, които изпращат свои представители на най-големите спортни събития в света, не трябва в това време да водят нападателни военни дейности ", съобщи Бойт по време на конференция със спортни ръководители в Германия.

Бойт прибавя, че " МОК би трябвало да поддържа световната общественост, да съживи полезностите на Олимпийските игри и да сплотява спортния свят ".

Министърът на провинция Хесе подлага на критика МОК за това, че организацията разреши на интернационалните спортни федерации да върнат състезатели от Русия и Беларус в огромните шампионати.  Решението важи и за квалификации за Париж 2024.

" В днешни времена това е изцяло неверен сигнал за спортната общественост ", приключи той.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР