Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри

...
Международният олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от зимните олимпийски игри
Коментари Харесай

Изхвърлиха Русия от Игрите в Пьончан

Международният олимпийски комитет (МОК) в профил Русия от зимните олимпийски игри в Пьончан през идната година, само че остави необятно отворена вратата за "чистите " спортисти, които могат да се състезават под олимпийския байрак и като неутрални. Решението беше взето през днешния ден по време на съвещание на Изпълнителния комитет, който прегледа още веднъж доказателствата към абсурда за систематична приложимост на допинг в съветския спорт и операцията на проби в локалната антидопингова лаборатория по време на последните зимни игри в Сочи през 2014-а година.

Комисия, водена от Самуел Шмид, показа нов отчет с информация от проучвания и чувания на спортисти, като сведенията не бяха разполагаем на МОК преди летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016-а година. Заключението от отчета "Шмид " гласи, че "в Русия е била осъществявана систематична операция на антидопинговите правила ".

Комисията на Шмид предложи на Изпълнителния комитет на МОК следното: "Да се вземат уместни дейности, които ще бъдат задоволително съществени, с цел да глобяват по ефикасен метод операцията на разпоредбите за приложимост на неразрешени стимуланти и системата в Русия ". Комисията предложи това да се случи посредством възбрана на съветските униформа, байрак и химн в Пьончан при започване на идната година. Комисията на Шмид посочи в своя отчет, че МОК "трябва да отбрани правата на чистите спортисти в Русия ".

След като дискутира и утвърди отчета "Шмид ", Изпълнителният комитет към МОК взе следните решения: "Да изключи Олимпийския комитет на Русия (от олимпийското движение) с днешна дата; Да предложения съветските спортисти за присъединяване на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще вземат участие, без значение самостоятелно или отборно, под името Олимпийски състезател от Русия (ОСР). Те ще се състезават със спортен екип, носещ точно това име и брандиран с олимпийския байрак. На церемониите по награждаване (при злато за подобен спортист) ще бъде свирен олимпийският химн ".

МОК реши още, че няма да акредитира представители на съветското спортно министерство за игрите в Пьончан и ще изключи министър Витали Мутко, както и неговия заместител Юри Нагорних, от всички бъдещи олимпиади. Председателят на организационния комитет за Сочи 2014 Дмитри Чернишенко пък загуби мястото си в комисията за Пекин 2022, а президентът на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) Александър Жуков ще остане краткотрайно без членското си място в Изпълнителния комитет на МОК.

Това обаче не е всичко, тъй като ОКР ще би трябвало да покрие разноските по правенето на отчетите и хилядите повторни проби, които възлизат на към 15 милиона щатски $. С това, прецизират от МОК, ще бъде построена отначало цялостта на битката против използването на неразрешени стимуланти и ще се почисти името на спорта на интернационално равнище.

МОК си резервира правото да вдигне отчасти или напълно наказването против ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, в случай че глобите бъдат признати и изпълнени без условия от страна на представителите на локалния комитет, федерациите и спортистите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР