Международният музикален фестивал Откритие“ ще предложи разнообразни събития в периода

...
Международният музикален фестивал Откритие“ ще предложи разнообразни събития в периода
Коментари Харесай

Фестивалът Откритие“ 2020 променя формата в навечерието на 30-ото си издание

 Международният музикален фестивал " Откритие “ ще предложи разнородни събития в интервала 23 септември – 25 октомври 2020 година, онлайн и онлайн. Поради характерната конюнктура тази година фестивалът трансформира формàта на организирате на интернационалния конкурс за ария, негова запазена марка. Той ще бъде онлайн, като финалът ще премине като интернационален радио конкурс за ария с дейното присъединяване на слушателите.

Своеобразното начало на " Откритие “ 2020 беше сложено с предварителното събитие на 4 септември, предопределено за необятна аудитория и учащи се в региона на музиката – вокален уъркшоп на певицата Александрина Симеон и пианиста Даниел Марк Еберхард, излъчен онлайн от Германия. Двамата реализатори са гостували в предишни издания на " Откритие “ и при започване на 2019 година беше публикуван техен лайв албум с концертната стратегия, записана и показана във Варна.

Програмата на 29-ия фестивал " Откритие “ ще предложи на публиката среща с проф. доктор Розмари Стателова, дълготраен откривател на фестивала и премиера на нейната автобиографична книга, отворена среща-дискусия на тематика по какъв начин младите музикални реализатори и продуценти да пазят своите права с посетител София Щерева, изпълнителен шеф на ПРОФОН, концерти на Gypsy Jazz § fusion квартет и показване на нови рок композиции от млади създатели и групи. Концертните изяви ще бъдат снимани и излъчени в YouTube канала нa фестивала и по традиция в телевизионния ефир.

Фестивалът се реализира с поддръжката на фонд " Култура " на Община Варна.

Кратка история на " Откритие “:

Международният музикален фестивал " Откритие “ е едно от събитията, свързани с Варна, развили се и утвърдили се в този град. Фестивалът с конкурсен темперамент, който открива за международната сцена млади реализатори и основатели на песни, е един от дребното в страната и в Европа, провеждащи се в сходен формàт с толкоз дългогодишна история.

Началото на " Откритие “ е през 1992 година, когато е разгласен за " първият български частен (недържавен) поп фестивал “. Първите издания са отдадени на млади български реализатори. Сред лауреатите на състезанията на " Откритие " през годините са Десислава Добрева, Миро и Галина Курдова (екс дует " Каризма “), Петя Станчева, Есил Дюран (някога Силвия Горанова), Николай Манолов, Поли Генова, Михаела Филева и доста други, които през днешния ден са измежду звездите на младото потомство реализатори. През 1994 година фестивалът става интернационален. През 1998 година се организира първият интернационален конкурс за реализатори, а година по-късно първият интернационален конкурс за ария. Двата състезанието през годините са дали сполучлив старт на редица български и задгранични реализатори от всички континенти, станали по-късно лауреати на най-престижните международни музикални състезания и фестивали и звезди в родината си; на доста композитори, текстописци и аранжори. Сред тях са звездите на малтйската мюзикъл сцена Джули Зара, Лудвиг Галеа, Оливия Луис, Роджър Тирацона и Елеанор Спитери, италианските реализатори Чинция Роса (Чикс), Лука Сепе, Нелио, Гуерино Папа, Елза Лила, станала по-късно звезда в родната си Албания и в Италия, Шанън Кени от ЮАР, китайката с кариера в Съединени американски щати Джиа Руя, която получи номинация за " Грами ".  Освен двата състезанието, друга запазена марка на фестивала са рециталите на специфични посетители, някои от които посещават за първи път България точно поради " Откритие “. Българската аудитория е имала опция да види на сцената на фестивала Джон Лоутън, Филип Киркоров и Супершоу “На-на ", “Матиа базар " - Силвия Медзаноте, In-Grid, Lady Leshurr, както и планове на съвсем всички известни български реализатори и групи.

www.discoveryfest.com

За информация следете и страницата на фестивала във Facebook

YouTube канал на фестивала

видео:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР